måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bättre terapi med Ecstasy

Publicerad: 9 januari 2009, 09:36

En kombination av terapi och ett läkemedel som innehåller samma substans som Ecstasy gav mycket bättre resultat vid behandlingen av posttraumatisk stress i ett norskt försök.


Drogen Ecstasy förknippas väl knappast med förbättrad mental hälsa, men under kontrollerade förhållanden och i kombination med terapi kan det faktiskt vara till stor hjälp vid behandlingen av posttraumatisk stress. I varje fall om man bara använder den aktiva substansen, MDMA.

Forskare vid NTNU i Norge har nämligen genomfört ett försök där de kombinerade terapi och ett läkemedel med MDMA, och 92 procent av de som fick MDMA visade en klar förbättring i sitt tillstånd medan bara 25 procent av de som fick ett sockerpiller istället visade samma förbättring. Några bieffekter kunde heller inte upptäckas under försöket.

Försöket omfattade bara 21 personer så forskarna ska nu gå vidare med större grupper för att se om det här verkligen fungera så bra som det verkar hittills.

Orsaken till att MDMA hjälper så mycket vid behandlingen av posttraumatisk stress tror forskarna beror på tre saker. Till att börja med så ökar MDMA produktionen av Oxytocin i hjärnan. Oxytocin reglerar bland annat hur mycket vi litar på andra så det gör att patienterna får större förtroende för terapeuten och följer de råd som terapeuten ger.

Den andra saken är att MDMA ökar aktiviteten i den del av hjärnan som behandlar rädsla samtidigt som den minskar aktiviteten i den del av hjärnan som alstrar rädsla. Slutligen så aktiverar MDMA hormonerna noradrenalin and kortisol som i sin tur aktiverar hjärnans funktioner för emotionellt lärande vilket minskar rädslan på längre sikt.

Avslutningsvis ska vi väl för säkerhets skull påpeka att det inte är en bra idé att springa ut på staden och köpa Ecstasy för lindra sin ångest. Ecstasy innehåller mer än bara MDMA och kan ge en rad obehagliga biverkningar plus att det förstås är beroendeframkallande.

För att det hela ska fungera i behandlingssyfte måste en läkare noga kontrollera så att man får rätt dos av MDMA och så måste det ske i kombination med terapi. Sedan måste också större grupper vara med i försöket innan det går att säga med säkerhet att det här fungerar så bra som det verkar just nu.

Johanna Alskog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev