Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bäverattack mot kommunens utförsäljningsplan

Publicerad: 3 maj 2012, 09:29

Konstant gnagande sänker pris på försäljningsobjekt


Den flitiga bäverfamiljen från Huddinge har fällt lövträd och ställt cirka 30 hektar skog under vatten. Nu är markägaren Stockholm stad på krigsstigen – översvämningen ökar risken för skadedjur och sänker värdet på fastigheten de tänkt sälja till ett bra pris.

Jakten på bäver håller på fram till 10 maj – men markägarna kommer inte åt familjen som har sitt bo inne på Huddingesidan. Bävrarna kommer därför att överleva om de bara håller sig på rätt sidan av kommungränsen. Huddinge har nämligen ett avtal som förbjuder jägare från att döda bäver.

– De ligger inte risigt till. Det kommer i alla fall inte att bli någon jakt från vår sida av sjön, säger naturchefen i Huddinge Lasse Heins

Försäljningen av skogarna runt Kärrsjön är ett led i den borgerliga alliansens politik för att sälja ut skog och kulturmarker utanför kommungränsen. Bäverattacken kommer olämpligt och sänker värdet på skogen de tänkt sälja för att få in pengar till stadskassan.

Just nu jobbar en person med att värdera skadorna.

– Vi är fullt medvetna om att
bäverfamiljen skadar skog i grannkommunen. Men ärendet är inte fullt så enkelt. Många tycker att bävern är ett trevligt inslag i faunan och att effekterna på skogen är positiv för den biologiska mångfalden, säger Lasse Heins till Miljöaktuellt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.