söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Baylan: ”Effektreserven ska bli mer miljövänlig”

Publicerad: 8 februari 2016, 06:26

Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Regeringen vill att dagens fossileldade kraftverk ska ersättas med förnybara alternativ.


Tanken var att den svenska effektreserven skulle avskaffas till år 2020. Men regeringen vill förlänga den till 2025. Samtidigt vill man se till att tydliga miljökrav ska kunna ställas när produktionskapaciteten upphandlas.

– Min bild är att det här är fullt möjligt att göra. Det vore bra för miljön, men också bra för effektreservens anseende, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till Miljöaktuellt.

Under vissa kalla vintrar kan den svenska elförbrukningen överstiga både elproduktionen och importen. Det innebär att det stundtals blir brist på el, vilket riskerar att orsaka störningar i systemet. I dessa situationer är det tänkt att den så kallade effektreserven ska sättas in. Effektreserven upphandlas årsvis och innebär bland annat att en eller flera elproducenter i landet ställer ytterligare produktionskapacitet till förfogande. Exempelvis förra vintern fanns det ett koleldat värmekraftverk och tre oljeeldade kraftverk som snabbt kunde sättas in vid behov.

Även om den här produktionskapaciteten sällan har behövts – myndigheten Svenska kraftnät har aktiverat effektreserven av balansskäl vid totalt nio tillfällen under de senaste tio vintrarna – så blir det ofta stora rubriker när det väl händer, inte minst på grund av de miljömässiga konsekvenserna.

– Det beror ju på att det är fossil energi som används, säger Ibrahim Baylan.

Tanken var att effektreserven skulle avvecklas till år 2020. Men regeringen meddelade förra året att man vill se en förlängning med fem år. Långsiktigt menar regeringen nämligen att effektsituationen i landet ser ut att förbättras som en följd av att överföringskapaciteten kommer att byggas ut. Men under en övergångsperiod fram till år 2025 kommer i stället situationen troligen att försämras. Flera anledningar till detta har pekats ut, exempelvis den planerade nedläggningen av flera kärnkraftsreaktorer, begränsade möjligheter att överföra ytterligare kraft från norr till söder samt svårigheter att anpassa efterfrågan i knapphetssituationer.

– Under förutsättning att riksdagen säger ja till en förlängning, då vill vi också ställa krav på att effektreserven ska bli mer miljövänlig. Och då är det förnybart som gäller, säger Ibrahim Baylan.

I förra veckan presenterade regeringen en lagrådsremiss (pdf) som gäller själva förlängningen av effektreserven. I dag väntas regeringen gå ut med en remiss som förtydligar hur regeringen vill att effektreserven  ska bli mer förnybar.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev