Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BBC klimatsäkrar alla program

Publicerad: 13 februari 2017, 10:10

Från och med april ska alla program som sänds det brittiska medieboalget BBC vara miljö-certifierade. SVT säger att BBC:s angreppssätt är ”intressant”.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Från och med april i år kommer BBC att kräva att samtliga program som sänds genom mediebolaget använder sig av ”Albert Carbon Calculator” ett certifieringsprogram framtaget för film och tv. En del av programmet består av ett online-verktyg som hjälper produktionsteam att mäta sina utsläpp av växthusgaser.

Mer än 2 000 användare på 300 företag och 63 program har redan blivit certifierade med hjälp av Albert. Detta innebär bland annat att man tillsatt en person i produktionsteamet som ansvarar för hållbarhetsfrågor, att man använder sig av hållbara produktionstekniker och att man lyckats minska sina koldioxidutsläpp i förhållande till vad som räknas som standard i branschen. De program som certifieras kan få mellan en och tre stjärnor. För tillfället finns tre program som fått tre stjärnor: BBC Breakfast, barnprogrammet Blue Peter och såpoperan EastEnders. Bland tidigare produktioner som fått tre stjärnor finns bland annat serien “The Casualty” där produktionsteamet lyckades spara 750 000 papper, motsvarande 90 träd, på ett år.

Johan Hartman ansvarar för klimatberäkningar och uppföljning på SVT. Han tycker att BBCs angreppssätt låter intressant.
– Det BBC gör låter intressant men då är det ju viktigt att man vet vad man mäter emot. Om man har en serie som är återkommande så kan man ju mäta minskade utsläpp eftersom man har ett nollvärde men om man gör ett enskilt program blir det svårare.

Hur arbetar SVT med att beräkna sina koldioxidutsläpp?
På SVT beräknar vi inte utsläpp för enskilda produktioner, utan totalt sett. Vi gör en årlig klimatberäkning där vianvänder oss av ett företag som heter Tricorona som hjälper oss att ta fram siffrorna och göra en årlig rapportering till företagsledningen. Vår största klimatpåverkan är ju våra resor och där är det viktigt att vi är tydliga med när vi förväntar oss att medarbetarna ska ta tåg istället för flyg osv. Det gäller i princip för Sverige-resor men sedan är det ju så att vi som Public Service-företag har ett uppdrag som säger att vi ska vara i hela landet och det måste vi vara.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.