Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Beatles musik återuppstår

Publicerad: 30 augusti 2009, 09:48

Datumet 090909 är lätt att komma ihåg. Hängivna Beatles-fans står redan i kö. Efter fyra års studiojobb släpps då två boxar med de klassiska albumen varsamt restaurerade och digitaliserade. Dagens bästa digitalteknik, gamla bandspelare och kräsna ljudexperter ligger bakom resultatet.


Det har alltså tagit fyra års precisonsarbete för en grupp i EMIs anrika Abbey Road Studios att via den autentiska sextiotalsutrustningen ge de gamla rullbanden ny fräschör via dagens bästa teknik. En låt i taget har överförts gång på gång till porffsprogrammet Pro Tools med 24 bitars upplösning vid 192 kHz, vilket är den högsta möjliga tekniska upplösningen – mycket över den normala high-end-kvaliten med 24 bitar och 96 kHz som används för formaten SACD och Audio-CD. På vägen har man använt analog/digitalomvandlaren Prism.

Banden har genomgående varit i mycket gott skick, med undantag för en smula damm, som gjort att man rengjort avspelningshuvudena efter varje låt. Försiktigt har elektriska knäpp, mikrofonpuffar och dåliga bandskarvar jämnats till. Blott fem minuter av de tio timmarna krävde brusreducering.

Gruppen lyssnade sedan igenom varje låt gång på gång så att inspelningsteknikern Guy Massey och restaureraren Simon Gibson kunde åtgärda små missar. I nästa steg kopierades förstapressningar av vinylskivorna och befintliga cd-utgåvor in i systemet för eventuella frekvenskorrigeringar. Till slut lyssnade samtliga sju inblandade ytterligare ett par gånger på resultatet innan alla var nöjda.

The Beatles in Mono.

Resultatet släpps nu i två boxar om 10.000 ex vardera. ”The Beatles in Mono” innhåller 13 CD och är väl ljudälskarens förstaval. Priset hos en webbhandel som Cdon och Ginza ligger på 2.700 kronor. ”The Beatles in Stereo” finns som box med 16 Cd plus en DVD med dokumentärer om varje album. Alla de ursprungliga tolv stuidoalbumen på Magical Mystery Tour och dubbelalbument Past Masters släpps också var för sig. Stereoboxen är något billigare, 2.400 spänn. Naturligtvis inehåller bägge boxarna ett överflöd av information och illustrationer.

I väntan på skivsläppet vibrerar webben av rykten kring Apples musikbutik Apple Store. Är det bara en tillfällighet att Steve Jobs aviserat ett evenemang till just den ionde i nionde? Eller blir det Beatles debut i webbhandeln? Det finns nämligen en liten Quicktime-dokumentär till varje CD som skulle kunna säljas där,
Huruvida de nya remastrade ljudfilerna ska säljas i försämrat webbformat är en öppen fråga.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.