Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Behovet av katastrofobligationer växer med varmare klimat

Publicerad: 9 september 2014, 04:14

Kapitalmarknaden investerar alltmer i risker förknippade med klimatförändringar och naturkatastrofer.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 8 september.

Det kallas ”cat bonds”, katastrofobligationer, och omsätter idag cirka 25 miljarder dollar. Det är en tjänst försäkringsbolagen köper för att skydda sig mot kostsamma orkaner och översvämningar.

– Idag är det en ganska liten del av försäkringsmarknaden. Men behovet av försäkringsskydd växer mer än försäkringsbolagen har kapacitet att själva täcka.. För att företagen och privatpersoner ska vilja investera i bland annat länder med höga klimatrisker behövs försäkringsskydd och där spelar cat bonds en viktig roll, säger Robert Lindblom, CEO på kapitalförvaltningsföretaget Entropics, till Miljöaktuellt.

I Sverige finns tjänsten bara indirekt hos försäkringsbolag som skyddar sitt kapital hos internationella återförsäkringsbolag. Men Robert Lindblom tror att riktade katastrofobligationer skulle kunna göra stor nytta även här, inte minst som ett sätt att tydliggöra det ekonomiska ansvaret vid skogsbränder och översvämningar.

Katastrofobligationerna sätter ett direkt pris på klimatriskerna och skapar incitament att arbeta mera förebyggande. Skadorna efter sommarens skogsbrand i Västmanland betalas till största delen av staten, men om kommunerna får ta över en större del av ansvaret och risken skulle deras incitament att jobba förebyggande öka, menar Robert Lindblom.

– I miljödiskussionen pratas det om att kommunerna inte får bygga sjönära i utsatta lägen – men idag finns det bara ekonomisk vinning av detta eftersom det lockar folk till kommunen och ökar skatteintäkterna. Och om det blir översvämning så tar staten ansvaret.

I Sverige vet ingen riktigt på förhand var kostnaderna i slutändan hamnar. Skogsbranden i Västmanland kommer till exempel att kosta cirka en miljard kronor och staten har gått in och sagt sig redo att betala cirka 600 miljoner kronor. Ett tydligare ansvar för att försäkra sig mot klimatrisker skulle enligt Robert Lindholm göra situationen bättre.

Läs mer om "catbonds" här (pdf).

Vill du veta mer om klimatanpassning?
Läs mer om konferensen Klimatanpassning Sverige här.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.