Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Behövs bättre beredskap”

Publicerad: 6 maj 2015, 09:25

Var femte kommun i Sverige arbetar inte med klimatanpassning, visar en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningSverige

Bakom kartläggningen står Svenska Miljöinstitutet och svensk Försäkring och där framgår att Kristianstad är bäst i landet på klimatanpassning.

Näst bäst är Botkyrka och på delad tredje plats kommer Göteborg och Växjö.

Det mest anmärkningsvärda är ändå att var femte kommun inte bedriver något klimatanpassningsarbete alls. Dessutom har bara hälften av kommunerna analyserat tidigare extrema väderhändelser och tittat på hur de skulle kunna påverkas av framtida klimatförändringar.

– Under 2014 uppskattades de naturrelaterade skadorna kosta 1,6 miljarder kronor. Det är bara en bråkdel av den kostnad Sverige står inför om vi inte rustar för ett extremare väder. Alla kommuner måste medverka till att minska samhällets sårbarhet och risker för klimatrelaterade skador, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

– Generellt behövs det en bättre beredskap hos många kommuner. Redan i dag ser vi klimateffekter som kommunerna behöver hantera och här behövs en samverkan mellan samhällets olika aktörer, säger Susanna Roth på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Läs den fullständiga rapporten från enkäten/kommunrankningen: Klimatanpassning 2015 – så långt har Sveriger kommuner kommit.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningSverige

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.