Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bekämpar svininfluensa med videoutrustning

Publicerad: 21 september 2009, 02:10

Det är bråttom om man ska hindra svininfluensan att spridas. Mexikanska CENETEC drog upp en krisplan ansikte mot ansikte med tusentals läkare.


Snart är det vinter på norra halvklotet och hälsovårdsministeriet i Mexiko förväntar sig att det kommer att bli problem med H1N1-influensan. De använder sig av interaktiv video från Polycom i striden mot viruset.

Rundabordskonferens

Viruset började spridas i april i år och under april och maj månad förlitade sig Mexikos hälsovårdsmyndighet (National Center for Health Technology Excellence, CENETEC) på telepresence från Polycom och många andra fabrikat för att försöka stoppa den tidiga spridningen av sjukdomen. Kommunikation ansikte mot ansikte med cirka 1500 tjänstemän användes för att söka reda på var smittan kom ifrån, hur den spreds och för att förmedla effektiva motåtgärder.

Fattigdomen är utbredd i Mexiko och det är svårt med kommunikationen.

– Realtidskommunikation och interaktivitet var viktigt när vi skulle bekämpa H1N1 varför video spelade en betydande roll när vi skulle hantera krisen, sade Adrian Pacheco, biomedicinare och telemedicinschef på Mexikos hälsovårdsnämnd. Med interaktiv video kunde vi snabbt få ut rätt information till rätt folk, för när man slåss mot en epidemi har man inte tid att söla.

Det var brått att motarbeta viruset och videokommunikationen sparade förmodligen många liv. Alla kunde se ansiktsuttrycken, det var lättare att ställa frågor och få grepp om informationen. Med kommunikation ansikte mot ansikte fick läkarna det förtroende de behövde för att ställa de verkligt känsliga frågorna.

Mexiko fick beröm av WHO för sina snabba och effektiva insatser. De mexikanska tjänstemännen berömdes för att de bromsat virusets urspriungliga framfart, vilket i sin tur gav andra länder tid att iordningställa sitt eget försvar.

Hälsovårdsnämnden använde sig av videokonferens på alla nivåer och det blev ett ovärderligt verktyg för att förstå vilka problem olika läkare stötte på över hela landet.

Hälsovårdsnämnden hade Polycom-system installerade på sitt högkvarter och hade röst- och videokommunikation med andra hälsocentraler, sjukhus och universitetet över hela landet. CENETEC äger ett videonät med bland annat en mängd Polycom-system i Mexiko City och tolv andra delstater. Systemet installerades av Grupo SIO, en regional Polycom-partner med tidigare expertis inom telemedicin.

Det finns bärbar utrustning som är lätt att släpa med sig ut i bushen.

Med hjälp av denna konferensstruktur kunde CENETEC genomföra videokonferenser med upp till 16 hälsocentraler, sjukhus och universitet samtidigt. När svininfluensan först bröt ut började tjänstemännen med att hålla en serie föreläsningar om H1N1 och hur det spred sig, immunförsvarets reaktion, komplikationer, utbildning av patienter och vårdgivarnas psykologiska reaktioner. Dessutom höll experterna rundabordsdiskussioner där man diskuterade svininfluensans utbrott.

Man hade direktkommunikation med 1500 hälsoarbetare. CENETEC uppskattar dessutom att ytterligare 1500 har tittat på de inspelade föreläsningarna genom att videon återsändes över videonätverket eller i form av strömmande video på webben. Sjukvårdsexperterna i Mexiko förväntar sig också att videonätet kommer att bli ovärderligt denna i höst när den traditionella vintersäsongen för influensan börjar, då man förväntar sig nya utbrott.

Video kan lätt visas efteråt i strömmad form över Internet.

Sjukvårdsfolket i Mexiko använder sig regelbundet av videokonferens för en mängd olika uppgifter inom telemedicin och fjärrutbildning. För att till exempel kunna få ut vårdexpertis till den fattiga staten Oaxaca har CENETEC femton mobila Polycom-enheter som kan flyttas från plats till plats. Enheterna ställs typiskt upp mitt i bebyggelsen och läkarna börjar ta emot patienter under fyra till fem dagar. Under en normal månad kan personalen ta hand om 200 patienter. Fältarbetarna använder en satellitlänk på 512 kilobit per sekund, där 384 kilobit per sekund används för videokonferens.

– Polycoms lösningar har fungerat alldeles utmärkt, särskilt med det stöd vi fått från Grupo SIO, säger Pacheco vidare, och är särskilt positiv till Polycoms standardbaserade arkitektur som gör att CENETEC kan koppla upp videokonferens med stor mängd andra system. Alla videosamtal har fungerat utan störningar eller nedkopplingar även om samtalen kopplades över Internet och vi kommunicerade med andra system och andra tillverkares utrustning.

CENETECs videosystem måste vara pålitligt och hålla hög kvalitet och det är därför vi tycker om Polycom så mycket, säger Jorge Perafan, chef på Grupo SIO. Man måste helt enkelt kunna få kommunikation med andra myndigheter och organisationer när man har en kris i stil med H1N1 och med Polycom kan man ansluta till andra standardbaserade system oavsett tillverkare. Videosamtalen är tillförlitliga även över den publika Internet vilket i slutänden ger större kundnöjdhet.

Det här ansluter en del till Tandbergs nyligen införda kram-stopp och hur det minskar smittspridningen i organisationen: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.242540/tillfalligt-kramstopp-infort-pa-tandberg

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.