fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bekräftat: Koenigsegg köper Saab Automobile

Publicerad: 16 juni 2009, 06:19

GM bekräftar affären. Koenigsegg köper Saab Automobile. Nästa 9-5 ska tillverkas i Trollhättan.

Ämnen i artikeln:

Saab

Saab Automobile ska säljas till Koenigsegg. Det bekrätar GM Europe på tisdagen.

Ett så kallat "memorandum of understanding" har skrivits mellan bolagen. Ett villkor för affären är att Saab får låna 600 miljoner dollar från Eurpeiska investeringsbanken, EIB, med säkerhet från den svenska regeringen. Affären väntas vara genomförd vid utgången av det tredje kvartalet i år.

Planerna för Saab innefattar bland annat lansering av "flera nya produkter som befinner sig i ett slutskede av utveckling", skriver GM i ett pressmeddelande.

– Saab är ett högt respekterat bilmärke med stor potential. Att genomföra den här affären ger Saab störst chanser att bli ett starkare företag. Koenigseggs unika kombination av innovation, entreprenörsanda och finansiella styrka kombinerat med Koenigseggs bevisade förmåga att skapa svenska prestandabilar i världsklass gjorde det till rätt val för både Saab och General Motors, säger Carl-Peter Forster, chef för GM Europe, i ett uttalande.

GM ska enligt överenskommelsen samarbeta med Saab om plattformar och drivlinor under "en fastställd tid". Dessutom ska nästa generation av 9-5 tillverkas i Trollhättan.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev