Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Belönad uppfinning: OncoPulse

Publicerad: 2 November 2009, 07:37

Det är svårt att bli erkänd som liten uppfinnare. Stiftelsen Skapa hjälpte Anna Stenstam, Karin Bryskhe och Daniel Topgaard.


Behovet att snabbt kunna fastställa om en patient bär på en cancer är stort. Dels för att omgående kunna sätta in rätt behandling och dels för att undvika onödig oro hos friska personer. I dagsläget genomförs undersökning av befarad cancer med hjälp av biopsi, där ett vävnadsprov tas av patienten. Anna Stenstams, Karin Bryskhes och Daniel Topgaards metod innebär att sjuka celler snabbare och enklare kan detekteras. Undersökningen utförs utan att patienten genomgår en biopsi.

”Yesss!” Anna Stenstam och Karin Bryskhe fick priset.

– Daniel svarar för själva innovationen, en ny algoritm som han använde när han tittade på provrör och sådana saker. Sedan kom Anna och jag på applikationen, att den kan användas för att bättre styra magnetkameror vid diagnostisering av bröstcancer, berättar Karin Bryskhe.

Skapa valde att ge de tre uppfinnarna ett förstapris på 300.000 kronor.

OncoPulse är ett nytt sätt att använda magnetkameran. Med denna kamera kan man följa hur vattenmolekyler rör sig i ett provrör eller i en människokropp. För att kunna använda en magnetkamera eller en NMR-spektrometer måste man styra ett magnetfält. OncoPulse är ett nytt sätt att styra magnetfältet, en ny algoritm.

Vattenmolekyler rör sig hit och dit med slumpvisa rörelser, den så kallade Brownska rörelsen. men trots sitt sicksackande kommer molekylen efter en stund en liten bit om den inte hindras av något, till exempel ett cellmembran. Men även ett cellmembran kommer vattnet igenom efter ännu lite längre tid. Den tid det tar att gå från insida till utsida, eller tvärt om, är ett mått på cellens genomsläpplighet, och det är i sin tur ett mått på cellens status, hur den mår. Vattnet tar sig in i och ut ur cellerna på olika sätt om det är en cancercell eller en normal cell. Områden där vattnet rör sig snabbt genom cellmembranet (friska bröstceller till exempel) kan därigenom skiljas från områden där det rör sig långsammare (sjuka bröstceller till exempel). Det blir därmed möjligt att skapa en bild där cancercellerna skiljer ut sig från de normala cellerna. Med OcoPulse används det kroppsegna vattnet som kontrastmedel och inget behöver injiceras.

Det är medicinjätten Philips som varit med och stött projektet och implementerat Daniel Topgaards algoritm i en magnetkamera. Daniel Topgaard är forskare i fysikalisk kemi vid Lunds universitet och är specialiserad på att ta fram nya algoritmer för magnetkameror.

Uppfinnare tävlade om 500 000 kronor

Hela 39 uppfinnare från olika delar av landet tog sig till final och tävlade om titeln Sveriges uppfinnare 2009. De hade en chans att vinna prischeckar på sammanlagt 500.000 kronor från stiftelsen SKAPA. Vinnarna tillkännagavs på Tekniska Mässan i Stockholm den 13 oktober.

Läs mer på www.stiftelsenskapa.se
Läs mer hos Colloidal Resource: www.colloidalresource.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.