Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bemannad elhelikopter flög i två minuter

Publicerad: 6 September 2011, 12:29

Flygingenjören Pascal Chretien flög sin egendesignade elektriska helikopter i två minuter och tio sekunder.


Ämnen i artikeln:

Greentech

Om ni undrar varför det finns eldrivna bilar och flygplan men inga helikoptrar så beror det helt enkelt på att dessa kräver en hel del batterikraft för att lyfta, flyga och landa. Så när Solution F bad den franske piloten och flygingenjören Pascal Chretien att bygga en elektrisk helikopter, så visste han att han var tvungen att ersätta en hel del energiintensiva funktioner med ultralätta alternativ, skriver Inhabitat.

Istället för vanlig stjärtrotor har helikoptern en koaxial design med två motroterande rotorer på ”taket”. För att upprätthålla balansen är helikoptern utrustad med en lättviktsstjärt som ser ut som en enorm flugsmälla. Dessutom har Chretien utvecklat ett nytt och lättare styrsystem.

Han stod själv för flygprovningen, och lyckades hålla helikoptern, eller ska vi kalla den elikoptern, i luften i två minuter och tio sekunder.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Greentech

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.