Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bengt Kriström: ”Historiken kring framväxten av nationalparker är en njutning att läsa”

Publicerad: 13 mars 2012, 06:51

SLU-professorn och chefen för Centre for Environmental & Resource Economics, Bengt Kriström, tipsar om sin favoritbok.

Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketSveriges Lantbruksuniversitet

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Bengt Kriström
Ålder: 51
Arbetar som: Chef för Centre for Environmental & Resource Economics (CERE), SLU och Umeå Universitet. Professor på SLU.

Favoritbok: Nationalparksplan för Sverige, Naturvårdsverket, 1989

Antal sidor: 120
Förlag: SNV

Varför den bör läsas: En för länge sedan bortglömd utredning om nationalparker som bör läsas av fler skäl än det finns utrymme för att nämna här. Mycket välskriven, i flera stycken närmast poetisk, men kemiskt ren från populära, men närmast innehållslösa begrepp, som numer befolkar de flesta utredningar. Också en vacker bok, med storslagna bilder och illustrationer från ett tvärsnitt av vårt avlånga land. Framför allt en bok baserad på fakta, skriven av personer som är mycket väl insatta i nationalparksfrågor.

Historiken kring framväxten av nationalparker är en njutning att läsa. Sverige 1909 var ett fattigt land, men Riksdagen fann det ändå lämpligt att inrätta nio nationalparker, visserligen på behörigt avstånd och med låg alternativkostnad för marken. Trodde man. Det dröjde inte länge förrän Stora Sjöfallet exploaterades, ett drama som dock inte ges något utrymme i denna bok.

Men ändå. En bok att återvända till, vilket jag gjort alltsedan slutet av 80-talet då sidan 27 i boken blev föremål för intensiva studier i samband med avhandlingsskrivande. Valfrid Paulsson förord är också värt att återvända till, ett kondensat av modern svensk naturskyddspolitik från 1960 till slutet av 1980-talet.

Bästa citatet: AE Nordenskiölds (1880) motivering till varför Nationalparker skyndsamt borde inrättas, för att ge "en verklig bild av fosterlandet sådant det fordom varit, medan åkerns omfång ännu var ringa, medan det ännu fanns ouppodlade sjöstränder ock skog som ej berörts av yxan".

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag har bara ett ex och vill inte ge bort det.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev