Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Berlusconi smiter från klimatnotan

Publicerad: 17 november 2010, 10:10

EU har inte betalat ut så mycket pengar i klimatbistånd som man lovade i Köpenhamn. Orsaken är att flera medlemsländer ligger efter med utbetalningarna.


Ämnen i artikeln:

Cancun

Vid klimatmötet i Köpenhamn lovade EU att ställa upp med snabbstartspengar för att få utvecklingsländerna att ställa om till energisnåla samhällen. 7,2 miljarder Euro skulle betalas ut mellan 2010 och 2012. Nu visar det sig att EU halkat efter i utbetalningarna.

En opublicerad rapport från EU-kommissionen som nyhetsbyrån Euractive kommit över visar att länderna hittills betalat ut 2,2 miljarder Euro under 2010 – vilket är 200 miljoner mindre än åtagandet att betala ut 2,4 miljarder varje år fram till och med 2012.

Prognosen tyder på att underskottet i utbetalningarna kommer att uppgå till totalt 357 miljoner Euro vid periodens slut. En viktig orsak till förseningen uppges vara att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi inte längre vill kännas vid löftet han gav i Köpenhamn.

– Det är svårt för oss att tro att premiärminister Berlusconi är beredd att ta tillbaka vad han lovade i Köpenhamn för ett år sedan. Att lågkonjunkturen fortsätter kan inte tas som intäkt för att strunta i Italiens åtaganden i EU, menar Farida Bena på italienska Oxfam

Knappt hälften av EU:s snabbstartspengar från klimatarbetet har betalats ut i form av bidrag och drygt hälften i form av lån. Pengarna har i första hand gått till utsläppsreduktioner och klimatanpassning men också till skydd av skogar i utvecklingsländerna.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Cancun

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.