Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Beslut idag: EU fortsätter pumpa in subventioner i fiskeindustrin

Publicerad: 5 december 2011, 12:38

Enligt ett förslag som EU-kommissionen presenterar idag ska 69 nya miljarder kronor subventionera fortsatt fiske. Greenpeace kritiserar förslaget.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Enligt Greenpeace föreslår EU-kommissionen idag att det ska skjutas till 69 nya miljarder i det europeiska fisket – trots överfiskning och ett oroligt ekonomiskt läge. Miljöorganisationen är kritisk.
– EU:s skattebetalare betalar varje år miljardbelopp i bidrag till privata företag som tömmer vårt hav på fisk och skövlar våra marina miljöer. Det är bisarrt, säger Jan Isakson som är ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Greenpeace är också kritiska till de nationella stöden som fortsätter gå till fiskeindustrin – också här i Sverige. Greenpeace hänvisar till en färsk kartläggning från organisationen Oceana som visara att de statliga subventionerna till den svenska fiskenäringen år 2009 uppgick till 808 miljoner kronor. Den landade fångsten hamnade på 824 ,6 miljoner kronor. Detta samtidigt som regeringen bara satsade runt 300 miljoner kronor på skydd av havsmiljön.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.