Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Beslut om klimatlag och återhämtningsstöd väntas i EU-parlamentet

Publicerad: 23 juni 2021, 08:42

I EU-parlamentet i Bryssel sker i morgon de avgörande omröstningarna om EU:s klimatlag och om 243 miljarder euro till tre nya EU-fonder med fokus på klimatåtgärder, sociala program och hållbar stadsutveckling.

Foto: querbeet

I morgon debatterar och röstar EU-parlamentet om EU:s nya klimatlag och om 243 miljarder euro till hållbar återhämtning efter pandemin.


Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionenKlimatförändringarKlimatlag

EU:s mål att minska utsläppen av växthusgaser till 2030 kommer att höjas från 40 procent till minst 55 procent jämfört med 1990 års nivåer. Det väntas bli klart i morgon då EU-parlamentet debatterar och röstar om klimatlagen som preliminärt har förhandlats med medlemsländerna. Europaparlamentets arbete med den nya klimatlagen har letts av den svenska parlamentarikern och socialdemokraten Jytte Guteland.

Samtidigt väntas ett kommande förslag från EU-kommissionen om reglering av växthusgasutsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk att höja EU:s utsläppsminskningsmål för 2030 till 57 procent.

Den gröna givens långsiktiga politiska åtagande är att EU ska uppnå klimatneutralitet senast 2050. 

För att stödja den europeiska återhämtningen efter covid-19-pandemin väntas EU-parlamentet i morgon också godkänna tre nya EU-fonder med fokus på klimatåtgärder, sociala program och hållbar stadsutveckling.

Det handlar om 243 miljarder euro under perioden 2021–2027 till Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden. Minst 30 procent av pengarna ska gå till klimatåtgärder, den cirkulära ekonomin samt till investeringar i hållbar tillväxt och jobbskapande åtgärder. För svensk del handlar det om drygt 4 miljarder kronor som under de närmaste åren tillförs svenska ekonomin direkt från EU, utan att passera regeringens politiska övervägande och prioriteringar. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.