måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Beslut om licensjakt – så många vargar ska dö

Publicerad: 20 december 2013, 12:32

Igår beslutade Naturvårdverket om licensjakt i Värmland, Örebro och Dalarna. Ett stort antal vargar ska dödas.


Naturvårdsverket meddelade igår att man fattat beslut om licensjakt på varg i vinter. Enligt myndigheten bygger man beslutet på de referensvärden som röstats fram i riksdagens.Totalt handlar det om 30 vargar som ska skjutas.

Miljörörelsen reagerade omedelbart på gårdagens beslut. Naturskydds föreningen, WWF och Svenska Rovdjursföreningen meddelade att de kommer att överklaga beslutet och kräva inhibiering av beslutet hos Förvaltningsrätten.
– Nu får vi resultatet av att regeringen väljer konfrontation istället för samarbete i rovdjursfrågan. Vi kommer snarast att överklaga beslutet eftersom det strider mot både Sveriges och EU:s lagstiftning. Den svenska vargstammen är fortfarande hotad av inavel och vem som helst kan förstå att läget inte blir bättre av att man skjuter 30 vargar och rensar hela revir, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

De tre organisationerna är också kritiska till att regeringen hävdar att vargstammen nått en gynnsam bevarandestatus.
– Det finns ingen seriös forskning som visar att den svenska vargstammen har uppnått gynnsam bevarandestatus och därför faller Naturvårdsverkets underlag för beslutet. EU-kommissionen har tidigarte haft starka invändningar mot kvaliteten på det vetenskapliga underlag som man nu använder för att motivera vargjakten, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare Rovdjursföreningen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev