Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Beslutsfattarna fattar inte besluten de borde ”

Publicerad: 8 september 2010, 07:59

Magnus Enell, svensk hållbarhetsguru, delar med sig av tre tydliga trender på Världsvattenveckan.


Magnus Enell har följt vattenfrågorna i Sverige och världen i många år – och är bland annat ordförande för juryn för juniorvattenpriset. Vi bad honom lista tre tydliga trender och rörelser kring vattenfrågan.

1. Bollen ligger hos beslutsfattarna – som drar ut på besluten
– Det är en mänsklighet rättighet att ha tillgång till rent vatten i tillräcklig mängd. Och vilken roll politiker och näringsliv har är en riktigt viktig fråga som dyker upp överallt här. Som det är nu så sitter det beslutsfattare och forskare i olika led och fördröjer beslutsfattandet.

– När man lyssnar på olika grupper slås man av att vi vet vilket problem vi har, vi vet vilka lösningar som finns och att vi vet var problemet finns. Det är egentligen bara att fatta besluten och lösa problemen, säger Magnus som är rädd för att man kommer att vattenproblem kommer dras i samma långbänk som klimatfrågan. Dessutom menar Magnus att vattenfrågan inte alls är lika politiskt problematiskt.
– Det är ”bara” betrakta vattnet som en mänsklig rättighet och agera utifrån det.

2. Vattenfrågan kommer ut ur klimatskuggan?
– De senaste åren har vi haft en stor diskussion om klimatet och vattenfrågan har hamnat i skuggan. Men klimatfrågan handlar inte bara om temperaturen som kommer att öka och förändrad nederbörd – utan i högsta grad även om hur vattnet påverkas. Då är vi tillbaka till forskningen och politiken igen. Frågan man ställer sig nu: Hur ska man få vattenfrågan att bli lika viktig som klimatet?

3. Media borde ta större ansvar
Vattenfrågorna drabbar enligt Magnus Enell olika länder och regioner olika. Översvämningar i Sverige och Pakistan skiljer sig markant åt. Han menar att vår förståelse för problemen i andra delar av världen måste öka, men media fokuserar oftast på det lokala perspektivet. Samtidigt behövs en ökad förståelse kring frågorna ur ett globalt perspektiv.
– Media för mig är de som har den största och viktigaste rollen för förmedling, acceptans och kunskapsöverföringen av till exempel vattenfrågan. Kunskapen måste ut och det är medias uppgift, säger Magnus.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.