Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Besök Bletchley Park på skärmen

Publicerad: 17 Mars 2009, 13:48

Google Earth ger en oväntad syn på den mytiska platsen där Enigmans koder knäcktes och kriget vanns.


I Robert Harris bok Enigma ligger Bletchley Park i en ständig skymning med mörkläggningsluckor framför barackernas fönster. ”Allt som syntes var vålnader av kvadrater, där ljuset sipprade ut runt kanterna. Golvet i Barack 3 var, liksom i Barack 8, av plank, lagda på betonggrund och han kunde höra det dämpade klampandet och dunsandet från människor som gick omkring.”

Idag är den en gång så hemliga anläggningen en öppen anläggning med en massa attraktioner med anknytning till kryptering och kodknäckning, spionage och underrättelsetjänst, andra världskriget i allmänhet och datorer i synnerhet. Här finns Englands enda datormuseum, här finns en särskild samling kryptomaskiner (inklusive den svenska Hagelinmaskinen), en modelljärnväg och så de imponerande rekonstruktionerna av de elektromekaniska ”datamaskinerna”: de från början polska Bombas och den stora Colossus.

Med dagens kronkurs är det kanske inte läge att föreslå en semesterresa till Bletchley Park, en järnvägsknut i Milton Keynes sju mil nordväst om London. Även om de tio pund som entrébiljetten kostar garanterar obegränsade återbesök under 12 månader. Men Google Maps ger med sitt relativt skarpa flygfoto och ett dussin amatörfoton som lagts in av besökande en förvånande bild av anläggningen.

I varje fall om man tänkt sig barackerna som en handfull träkåkar i stil med de svenska militärbarackerna som man fortfarande kan se här och där: envåningskåkar i trä på stengrund eller betongpålar. Av flygfotot framgår hur stor anläggningen var. Barackerna är ofta sammanbyggda i stora strukturer som sträcker sig norr ut från huvudbyggnaden, den pittoreska 1800-talsherrgården, ända upp till vad som ser ut som ett grustag – var det där bokens Jericho hamnade med Claire, ett övergivet tegelbruk med brännugnar, bruksbyggnader och vattenfyllda lertag?

Google ger bra koll på Bletchley Park

Barackerna tycks oftast vara av putsat tegel. Men så hittar man bilden på Barack 1 i sitt ursprungliga skick och står inför ett skraltigt skjul med flagnande färg på gistna paneler av liggande trä. Takpapp, fuktskador undertill, masonit för fönstren… Sanningen är väl den att anläggningen byggdes ut gradvis under hela kriget (och olika verksamheter efter kriget) och att de stora maskinerna krävde stabilare byggnader. Det fanns 200 Bombas som vägde ett ton var (efter förbättringar av bland andra Turing byggdes de av British Tabulating Machine Company i Hertfordshire) och så småningom tio Colossus. Fem av dem stod i H-blocket som nu inhyser det rekonstruerade exemplaret.

Det var 1939 som underrättelsetjänsten flyttade in i den gamla herrgården med ett litet gäng som skulle knäcka den tyska kryptomaskinen Enigma. Matematikern Alan Turing var naturligtvis nyckelfiguren men gradvis utökades personalen med en brokig skara rekryter: Ingenjörer, mattesnillen, exilpolacker, korsordslösare, schackspelare, armélottor, akademiker, språkvetare och mekaniker.
Verksamheten var nog det hemligaste som fanns under världskriget. Det dröjde till och med innan amerikanarna fick veta något och Stalin hölls helt ovetande. Ett av problemen var hur man skulle använda den telegramtrafik som man i perioder knäckte regelbundet. Det krävdes ständigt nya varianter av till exempel slumpvisa överflygningar innan man kunde bomba en tysk ubåt. Det gällde ju att inte visa att man visste!

Så hemligt var Bletchley Park att alla inblandade fick svära eviga tysthetslöften. Fram till 1974 var verksamheten fortfarande okänd också för historiker. Men då publicerade flygofficeren Frederick William Winterbotham boken The Ultra Secret och sedan har litteraturen växt i takt med att allt mer material avhemligats.

Anläggningen var rivningshotad runt 1990 och 1992 k-märkte kommunen Milton Keynes området . En stiftelse bildades och ett litet museum om kodknäckarna öppnades året därpå. En amerikansk miljardär skänkte en halv miljon pund och givetvis har anläggningen fått anslag från olika håll under åren. Nu, helt nyligen, gick byggnadsvårdarna English Heritage in med 230 000 pund för att täta läckande takt och lovade ytterligare 100 000 om året i tre år om någon annan hostade upp lika mycket. Det gjorde kommunen, så nu finns det 600 000 pund, dryga sju miljoner kronor, för att hålla Bletchley Park vid liv.

Till slut: Vanns kriget i Bletchley Park? Nej, men utan kodknäckarnas insatser hade tyskarnas ubåtskrig härjat ostört och de slutliga invasionerna i Normandie och Provence hade fördröjts ett eller flera år, för at citera Stephen Harper som skrev boken Capturing Enigma, berättelsen om den brittiska jagar vars besättning lyckades få ut kodböcker ur den sjunkande ubåten U-559. Det hjälpte Bletchley att knäcka den nya Enigmamodellen med fyra rotorer. Tidigare hade en annan brittisk jagare räddat en hel Enigma ur en sjunkande ubåt – i filmen U-571 blev amerikanska flottister hjältarna!

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.