Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Betala inte dubbelt för utsläppskontroll

Publicerad: 19 januari 2005, 10:38

Se upp med dubbelarbete och spara hundratusentals kronor. Företag som berörs av handeln med utsläppsrätter kan halvera kostnaderna för kontroll av växthusgasutsläpp genom att dela upp arbetet mellan utsläppskontrollanter och företagets vanliga revisor.


Utsläppshandeln är igång och cirka 300 svenska företag och 630 anläggningar omfattas.

Varje anläggning har tilldelats ett antal utsläppsrätter som kan köpas och säljas som andra värdepapper. De som inte utnyttjar alla sina utsläppsrätter kan sälja överskottet till andra företag inom EU. Allt förutsätter dock att mängden utsläpp kontrolleras. I början av varje år ska företagen lämna in rapporter till Naturvårdsverket. Rapporterna ska vara godkända av ett oberoende ackrediteringsorgan.

Den första redovisningsperioden blir alltså 2005 och verifierade rapporter över utsläppta mängder ska lämnas in senast 31 mars 2006.

De företag som inte kan visa att de har så många utsläppsrätter som motsvarar deras utsläpp åker på en sanktionsavgift på 40 Euro per ton koldioxidutsläpp.

Naturvårdsverket arbetar fortfarande med att ta fram den föreskrift som ska reglera kraven på utsläppskontrollanterna. En remiss väntas bli klar under februari och kommer att läggs ut på www.utslappshandel.se.

Utsläpp påverkar kvartalsrapport
Men för företagen räcker det inte att lämna in den årliga rapporten. Eftersom handeln med utsläppsrätter påverkar företagens balans- och resultaträkningar ska även företagens vanliga revisorer kontrollera utsläppen. Siffrorna måste stämma även i den löpande redovisningen och i kvartalsrapporter.

– När företag köper utsläppskontroll kan de begära att arbetet ska delas upp mellan certifieringsföretaget och den ordinarie revisorn, säger Lars-Olle Larsson på KPMG.

– Vi har uppvaktat näringsdepartementet och Naturvårdsverket och är överens om att denna möjlighet att dela upp arbetet ska finnas med i föreskrifterna, säger Lars-Olle Larsson.

Om företagen inte känner till att revisorn kan hjälpa till med utsläppskontrollen är risken stor att det blir det dyrbart dubbelarbete eftersom revisorn ändå måste kontrollera utsläppen i den löpande redovisningen.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.