Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Betygen – Äsch då

Publicerad: 14 maj 2009, 06:01

Det är inte höga betyg som är grejen när företag vill anställa nyutexaminerade ingenjörer. Men vad är det företagen faller för? Nej, det är inte 100 års erfarenhet som krävs.


Nyutexaminerade ingenjörer på jakt efter jobb behöver inte oroa sig om betygen inte är skyhöga. Det är andra faktorer som avgör om jobbjakten blir framgångsrik, enligt en undersökning från Campus Telge.

Erfarenhet av yrkeslivet är förstås bra. Men det är inte samma sak som åratal i jobbet. Praktik, extrajobb eller uppsatser skrivna för företag i branschen är några parametrar som företag räknat upp i undersökningen.

– Det kan vara bra under studietiden att satsa på extrajobb eller att man engagerar sig i studentföreningar, säger Anna Wrangel, tillförordnad näringslivschef med ansvar för Campus Telge på Södertälje kommun.

Däremot är utbildningen i sig är viktig, det är samtliga tio företag i undersökningen ense om. Det är själva betygshetsen som är omotiverad. Bara ett av de tillfrågade företagen ansåg att höga betyg var viktigare än erfarenhet av arbetslivet.

– Det viktiga är att visa ett intresse av att komma snabbt ut i arbetslivet, det är företagen intresserade av, säger Anna Wrangel.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.