Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bevattning hotar jordens grundvattenreserver

Publicerad: 10 januari 2017, 09:51

Höjda temperaturer kommer att leda till torka i några av världens viktigaste odlingsområden. Samtidigt bidrar ökad bevattning till att stora delar av världens grundvattenreserver kan ha sinat redan vid mitten av århundradet.


Stigande temperaturer, i kombination med en växande efterfrågan på ”törstiga” grödor som ris och vete kan leda till att några av världens viktigaste jordbruksmarker torkar ut. Att pumpa upp grundvatten för att bevattna skördarna kan på sikt leda till att grundvattenreserverna sinar. Redan idag är 40 procent av den globala livsmedelsförsörjningen beroende av grundvatten. Om tillgången till grundvatten halveras kommer minst 6 procent av jordbruksproduktionen försvinna. Om grundvattnet i de mest utsatta områdena sinar helt kan 1, 8 miljarder människor stå utan tillgång till dricksvatten. Det visar forskning som tidningen National Geographic tagit del av.

Idag odlas hälften av de grödor som används till livsmedel på varma platser där man måste pumpa upp grundvatten för att bevattna skördarna. Under det senaste decenniet har användningen av grundvatten ökat med 22 procent och det mesta går till bevattning. Hydrologen Inge de Graaf, vid Colorado School of Mines, har tagit fram en modell som gör det möjligt att följa förändringarna i grundvattennivåer mellan 1960 och 2100. De områden som kommer att få störst problem är de områden där det odlas mycket, samtidigt som det finns få ytliga vattenkällor. Några sådana områden är Indien, Pakistan, södra Europa och västra USA. Här finns stora risker att grundvattnet har sinat inom 15-60 år.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News