Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Biden eller Trump, det här händer i klimatpolitiken

Publicerad: 3 november 2020, 09:51

Det amerikanska presidentvalet är avgörande för klimatpolitiken i världens största ekonomi. Framtiden är dock högst osäker, det enda vi vet med säkerhet är USA formellt lämnar Parisavtalet i morgon.


Det har varit känt länge att USA har för avsikt att dra sig ut Parisavtalet, men dess konstruktion är sådan att det formella utträdet kommer att ske först den fjärde november 2020. 

Här har presidentvalet på kort sikt liten betydelse. Donald Trumps första mandatperiod som president sträcker sig till den 21 januari 2021. Därmed kommer han inte att missa tillfället att lämna Parisavtalet, även om han på grund av dagens valresultat blir tvungen att flytta ut ur Vita huset nästa år. 

USA:s långsiktiga medverkan i det internationella klimatarbetet är dock helt avhängigt av vem som vinner valet. Donald Trump som vinnare, och USA är ute på egna vägar i klimatpolitik i åtminstone fyra år till.  

Ett sådant scenario gör att den övriga världen fortsatt får sätta sitt hopp till motrörelsen ”We are still in” som uppger att den samlar över 3 800 ledare i amerikansk politik och näringsliv, i samtliga 50 stater som tänker fortsätta att följa Parisavtalet. 

Joe Biden som nyvald president betyder den raka motsatsen. Att åter stiga in i Parisavtalet ska enligt FN:s klimatkonvention, UNFCCC, inte ta mer än fyra veckor.  Joe Biden har under sin valkampanj också lovat att återinträdet ska var en rivstart där USA bjuder in hela världen till ett extra klimatmöte så fort omständigheterna gör det möjligt. 

Joe Biden har också aviserat ett klimatprogram som i korthet går ut på att 2 000 miljarder USD investeras i forskning, ny infrastruktur, förnybar energi och energieffektivisering de kommande tio åren. Huvuddelen har koppling till klimatomställningen.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.