Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bil Sweden kritiserar regeringens mål

Publicerad: 26 juni 2012, 06:08

”Ingen vet i dag hur målet ´fossiloberoende´ ska definieras.”


Bertil Moldén, vd för Bil Sweden och Anders Ygeman (S), ordförande för riksdagens trafikutskott, skriver i en gemensam debattartikel på SvD:s brännpunkt att man vill se bildandet av en fossiloberoendekommission.

Bakgrunden är att regeringen i klimat- och energipropositionen som kom 2009 skriver att ”utvecklingen bör inriktas på att Sverige år 2030 har en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen.” Detta mål har det pratats mycket om sedan dess, men vad som rent konkret menas med en fossiloberoende fordonsflotta har samtidigt varit oklart för många.

Moldén och Ygeman skriver:
”Tyvärr har regeringen inte fullföljt sitt uttalade mål. Ingen vet i dag hur målet ´fossiloberoende´ ska definieras, hur vi ska nå målet och vilka styrmedel som ska gälla. (…) Då det i grunden råder en oklarhet om vad som faktiskt avses med fossiloberoende får vi en känsla av att regeringen har fastnat i ett vakuum mellan transportpolitik, energipolitik och miljöpolitik. Detta skapar i sin tur stor förvirring bland transportsystemets aktörer. Avsaknaden av besked och kortsiktighet är förödande för branschen.”

Vad som nu behövs, menar Moldén och Ygeman, som gör en jämförelse med den Oljekommission som Göran Perssons tillsatte under sin tid som statsminister, är en brett förankrad fossiloberoendekommission som kan ”räta ut de frågetecken som råder kring hur målet om en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030 ska nås”.

***
Miljöaktuellt uppmärksammade frågan om den fossiloberoende fordonsflottan i nummer 4 av tidningen. Vi vände oss då till Hannes Borg, politiskt sakkunnig hos Anna-Karin Hatt på Näringsdepartementet, för att fråga vad som egentligen gäller definitionsmässigt. I ett mejl till Miljöaktuellt svarade Borg att regeringen snart hoppas kunna komma med mer information. Anna-Karin Hatt har nämligen låtit meddela att regeringen tänker låta "en särskild utredare ta sig an uppgiften att identifiera vilka nyckelåtgärder som kommer att krävas för att vi ska kunna nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta".

Det som än så länge gäller definitionsmässigt är därför vad som sagts i klimat- och energipropositionen från 2009. Borg tillägger dock i svaret till Miljöaktuellt: ”Samtidigt behöver nog en utredare ha avgränsningar och definitioner om vad som menas för att kunna föreslå rätt avvägda åtgärder.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.