söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BILDEXTRA: WWF lanserar ny köttguide

Publicerad: 28 maj 2015, 05:25

Här är Världsnaturfondens köttguide 2015. Köttet märks antingen med röd, gul eller grön färg.

Ämnen i artikeln:

VärldsnaturfondenWWFKött

Världsnaturfonden uppmanar människor att äta mindre och bättre kött. Därför presenterar WWF sin konsumentguide, som ska fungera som en kompass för kloka matval.

Det kött som får grön färg är miljömärkt. Det har ett mervärde som KRAV-märkning eller certifierat naturbeteskött. Är köttet gulmärkt är rådet att vara försiktig och vid rödmärkning bedöms köttursprunget ha för hög påverkan på bland annat klimatet för att ätas.

– Många älskar att äta gott och vill också vara miljömedvetna konsumenter. Men vårt välstånd har ett högt pris. Köttkonsumtionen ger nästan lika stora växthusgasutsläpp som privatbilismen. Genom att äta mindre men bättre kött, slänga så lite mat som möjligt och äta mer grönt kan vi bidra till en mer hållbar planet.

– Vinsten är öppna landskap, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa för djur och människor och mindre klimatpåverkan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Kriterierna för konsumentguiden är indelade i fyra kategorier: biologisk mångfald, bekämpningsmedel, klimat och djurvälfärd. Guiden behandlar också baljväxter, viltkött, ägg och andra proteinkällor.

– Konsumtion av kött och det sätt många köttdjur föds upp på i världen är en av vår tids stora utmaningar. Vi vill att Köttguiden ska bidra till att fler väljer mat som är hållbart producerad och rättvist fördelad, säger Anna Richert, sakkunnig hållbar mat och ansvarig för Köttguiden på WWF.

Läs mer här. 

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev