Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bildspecial: 10 tips för en klimatsmart jul

Publicerad: 10 december 2015, 10:45

Det närmar sig tredje advent och förberedelserna inför julen pågår för fullt runt om i landet. Miljöaktuellt listar därför tio tips på hur du kan fira jul och samtidigt vara klimatsmart!


Ämnen i artikeln:

KlimatsmartShopping

Det närmar sig julafton och många är ute på klapp- och matjakt. Under 2014 omsatte den svenska julhandeln 70 miljarder kronor, vilket är en ökning med 5,1 procent sedan 2013. Vad du väljer att handla och hur du väljer att konsumera har stor betydelse för miljön och klimatet. Miljöaktuellt delar därför med oss av tio tips på hur du kan fira en mer klimatsmart jul.

Spana in bildspelet nedan.

Till sist: Resan. Att resa långt över jul kan vara den absolut största miljöboven då svenskar släpper ut mest koldioxid genom våra transporter. Skippa din kalla, halvt insnöade bil och julkaoset i trafiken – åk istället tåg eller buss till julfirandet.📷
Juldekorationer. Det finns mycket begagnat julpynt i second-hand-affärerna, på Blocket och Tradera. Det bästa är att använda det du har hemma och sedan kombinera med dekorationer av naturmaterial och sådant som du själv kan finna i naturen. Du kan dekorera med kottar, granris, enris och apelsiner. Använd sedan ljus med lägre miljöpåverkan. Undvik ljus som innehåller paraffin då ämnet framställs ur råolja. Välj istället stearinljus som inte innehåller palmolja.

📷
Granen. Välj en närproducerad svensk gran, då kortare transporter ger en finare gran. Undvik ädelgran och plastgran av PVC. Ädelgranar kräver stora mängder konstgödsel och plastgranar av flalater är klassade som hormonstörande, misstänkt cancerogena och har en hög miljöpåverkan vid framställning och förbränning.

📷
Julfisken. Några av de svenska julbordsklassikerna är sill och ansjovis. De kan du äta med gott samvete för miljön, eftersom de inte är hotade eller innehåller mycket miljögifter. Däremot är det bra att undvika lutfisken som ofta på gjord långa, vilket är en fisksort som är hotad.  Välj istället lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk istället. Om du äter lax på julbordet, se så att det är en odlad KRAV-lax, så slipper du riskera att bidra till utfiskade hav. Julålen gör du helt rätt i att skippa totalt eftersom den är utrotningshotad.

📷
Julgodis. Julen är även alla godisälskares högtid och du kan lätt välja godis fritt från miljöboven palmolja. Tidigare ingick palmoljan i begreppet ”vegetabiliskt fett” men efter att EU beslutat att den inte ska ingå i begreppet, är det nu lätt att se om godiset innehåller palmolja eller inte. Undvik också choklad som inte är KRAV-märkt, då det annars med högsta sannolikhet bidrar till skövling av regnskog och illegala kakaoplantage runt om i världen.

📷
Så sorterar du de kluriga soporna under julen: Julsnöret slängs i soppåsen så att det kan bli fjärrvärme och el. Julpappret slängs i behållaren för pappersförpackningar och inte i tidningsinsamlingen. Julgransljus, ljusslingor, elljusstakar slängs som smått el-avfall på återvinningscentralen då de innehåller ämnen som inte får hamna i miljön. Frigoliten läggs i behållare för plastförpackningar, värmeljus och marschaller sorteras på återvinningscentralen. Julgranen lämnas på en återvinningscentral eller i grovsoprummet.

📷
Spara på energin. Byt till LED-lampor och sätt timer på ljusstakarna. Skippa mobiler och tv-apparater och umgås med nära och kära istället.

📷
Julklappar. Försök att undvika prylhetsen. Upplevelser, hemmagjort, dryck, ekologiska delikatesser och secondhand kan vara något nytt. Om du vill ge bort prylar – kika efter miljömärka sådana och skippa plastleksaker.

📷
Ekomat! Satsa på ett julbord fullt med ekologiska råvaror och försök att skippa hårt besprutade julklassiker som ananas, kaffe, citrus och russin.

📷
Låt julmaten vara mer grön än röd. Prova att ställa fram gröna rätter i början av julbordet och kötträtterna i slutet, så kanske dina gäster äter miljösmart av bara farten! Att äta mer grönt är en av de bästa sakerna vi kan göra för miljön.

📷

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

KlimatsmartShopping

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.