Klimat
Bildspecial: Köttet du bör undvika
Publicerad: 10 februari 2016, 05:00
Svenskar äter mer kött än någonsin och betydelsen av att välja kött som producerats mer hållbart är stor. Därför listar Miljöaktuellt köttet som är mer klimatsmart samt det kött du gör bäst i att lämna kvar i disken.
Vår konsumtion av mejeriprodukter och kött står för cirka femton procent av de globala utsläppen av koldioxid. För varje svensk står köttkonsumtionen för en femtedel av de utsläpp som vi släpper ut under vår livstid.
Vilket kött vi äter spelar därför stor roll och det är viktigt att äta kött som producerats hållbart. Nedan listar Miljöaktuellt vilket kött som är mest klimatsmart med hjälp av WWF:s Köttguide.
Kyckling är det djur som mest effektivt omvandlar spannmål och proteinfoder till kött. Kycklingar ger låga utsläpp per kilo kött och ägg men djurens välfärd är ofta inte bra och det används soja i fodret. Ät måttligt av svenskt krav-certifierad kyckling och ägg, EU-ekologisk kyckling och ägg. Var försiktig med svenska-, danska- och finska ägg då utmaningar finns inom miljö och/eller djurens välfärd. Likaså svenskt kycklingkött och sigillcertifierat kycklingkött. Undvik importerat kycklingkött då dess påverkan på planeten är för hög.📷
Viltkött. Det viltkött som jagas i dag räcker till cirka 2-4 kilo per person och år. Rådjur, älg, vildsvin, hjort kan man äta måttligt av och påverkar inte klimatet, den biologiska mångfalden och djurens välfärd i stor utsträckning. Köttet innehåller heller inga bekämpningsmedel, men är en begränsad resurs.
📷
Nötkreatur kan ta tillvara på gräs som foder och de djur som får gå ute och beta bidrar även till öppna ängar och hagar. Köttet har den högsta klimatpåverkan då djuren ger ifrån sig stora mängder metan. Nötkött som produceras i monokulturer ger upphov till negativ klimatpåverkan i form av ökad användning av bekämpningsmedel och minskad biologisk mångfald. Det nötkött du kan äta måttligt av är svenskt Krav-certifierat naturbeteskött, svenskt EU-ekologiskt kött, svenskt certifierat naturbeteskött och Krav-certifierat nötkött. Var försiktig med svenskt nötkött, klimatcertifierat nötkött, sigillcertifierat nötkött, importerat EU-ekologiskt nötkött då utmaningar finns inom miljö och/eller djurens välfärd. Undvik helt sydamerikanskt nötkött, irländskt nötkött, nordamerikanskt nötkött, tyskt och östeuropeiskt nötkött – om du vill värna om djurens välmående, klimatet och den biologiska mångfalden.
📷
Får i Sverige bidrar till att hålla naturbetesmarker med hög biologisk mångfald öppna. Men utsläppen av klimatgaser är höga då lammen släpper ut metan. Köttet importeras till Sverige från Irland och Nya Zeeland och uppfödningen kan ske utomhus året runt på beten som gödslas. Det ger ökad risk för övergödning och djuren på Irland slaktas ofta utan bedövning. Det kött du gärna kan äta måttligt av är Krav-certifierat lammkött, EU-ekologiskt lammkött. Var försiktig med nyzeeländskt lammkött, svenskt lammkött, sigillcertifierat lammkött och klimatcertifierat lammkött då utmaningar finns inom miljö och/eller djurens välfärd. Undvik irländskt lammkött då påverkan på planeten är alldeles för hög.
📷
Gris är ett av de köttslag vi äter mest av i Sverige och påverkar klimatet mindre än lamm och nötkött. I många länder används antibiotika för att hålla grisarnas friska i trånga utrymmen, men i Sverige används antibiotika sparsamt då vi är bättre på förebyggande djurhälsovård. Du gör rätt i att äta måttligt av Krav-certifierat griskött, EU-ekologiskt griskött. Var försiktig med svenskt griskött, klimatcertifierat griskött och sigillcertifierat griskött då utmaningar finns inom miljö och/eller djurens välfärd. Undvik danskt- och tyskt griskött – för djurets välmående, klimatet och ditt eget välmående.
📷
joline.ekman@miljoaktuellt.se