Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bildt: ”Vi skulle köra huvudet i väggen”

Publicerad: 3 maj 2012, 05:40

Utrikesministern kommenterar frågan om Sverige borde arbeta för att förbjuda utvinning av olja i Arktis.


Ämnen i artikeln:

Carl Bildt

I en debattartikelNewsmill skriver i dag utrikesminister Carl Bildt om vad Sverige, som just nu är ordförande i Arktiska rådet, kan göra för att värna miljön i Arktis. Enligt Bildt handlar arbetet mycket om att verka för att skydda känsliga områden, att stärka de förebyggande insatserna vid oljeutvinning och om att få till ett avtal om samarbete för att hantera olika miljökonsekvenser av oljeutvinning.

Att däremot få till ett förbud mot utvinning av olja i Arktis anser Bildt vara ett näst intill omöjligt projekt.

”På sina håll vill man att vi skall arbeta för att alla dessa länder helt skall förbjuda utvinning av olja i Arktiska havet. Detta är en linje vars utsikter till framgång i dag är små. Så länge utvinningen ligger under kuststaternas jurisdiktion så ligger också beslutanderätten hos dem. Det finns idag ingen vilja hos kuststaterna att införa ett internationellt moratorium.

Vi skulle köra huvudet i väggen och spela bort de möjligheter till framsteg som nu faktiskt finns när det gäller miljöskyddet i Arktis. Det vore knappast ansvarsfullt – framför allt inte gentemot miljön.

I vårt västra grannland Norge har dessa frågor diskuterats intensivt under lång tid, och mitt intryck är att man i Norge lyckats att uppnå en bra balans mellan de olika intressen som måste tas."

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Carl Bildt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.