Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bildtelefon snart på var mans bord

Publicerad: 7 april 2009, 04:19

Vi är tillbaka vid ruta ett igen. Nu ska bildtelefonerna se ut som de gjorde på sextiotalet.


Så var produktportföljen för stora bioliknande telepresencesystem klar och fylld och presenterad för världen. Då fortsätter tillverkarna med små, personliga system. Det är både Polycoms och Tandbergs och säkerligen också Ciscos och HPs förhoppning att vi alla ska ha en bildtelefon på bordet inom kort. Ja, eller, vi får nog vänja oss vid ordet ”mediatelefon” framöver.

Polycom lanserar sin första mediatelefon, VVX 1500, som är den första telefonen i sitt slag och riktar sig mot affärsanvändare. Den fungerar som ett personligt videokonferenssystem med rösttelefoni (VoIP) i HD-kvalitet, har ett öppet programmeringsgränssnitt (API) och en microbrowser som gör det möjligt att köra affärsapplikationer och webbaserat innehåll direkt i telefonen. Alla dessa funktioner styrs via pekskärmen med ett intuitivt gränssnitt vilket ska förbättra produktiviteten och samarbetet hos företag samtidigt som resekostnaderna minskas. Med en stor lcd-display och HD-röst (se nedan) kan man träffas ansikte mot ansikte utan att resa vilket ger snabb ROI.

Enheten drar 11 watt, ansluter till standarden IEEE 802.3af och kan alltså strömförsörjas via Ethernet. Dessutom känner smart-motion teknologin av när det inte är någon på kontoret och skärmen går i viloläge för att spara ström. Bakpå finns dessutom en Gigabit Ethernet-switch.

HD Voice

Vad kan HD Voice vara för något? Det ska vara dubbelt så förståeligt som vanligt telefonkvalitet (”twice the clarity”) säger Polycom. Det ska enligt utsago vara som att växla från AM-radio till CD-kvalitet. Det ska bli förvånande kvalitet och efter att ha upplevt det vill man aldrig återgå till vanlig telefon igen.

Mådä? Vi har klarat oss fint med 3,5 kHz bandbredd i många år, även om den skramliga GSM-tekniken inte direkt var ett fall framåt. Kan verkligen det bli så fantastiskt mycket bättre om bandbredden ökas till 20 kHz? Polycoms undersökningar säger att förbättrad talkvalitet kan eliminera många missuppfattningar, som när asiater ofta missuppfattas för att de ersätter ”p” med ”f” (varvid ordet ”copy” lätt kan misstas för ”coffee”) och att en bättre ljudkvalitet kan få oss att förstå detta på ett bättre sätt.

Och vad har plötsligt möjliggjort 20 kHz bandbredd på telefon? VVX 1500 har gigabit Ethernet så 64 kbps hit eller dit spelar säkert inte så stor roll, och den nya standardiserade codecen G.719 har säkert gjort sitt till. Polycom fortsätter med att peka på sin nya teknik för ekoeliminering. Eko kan verkligen vara irriterande på långväga förbindelser.

Tandberg ska inte vara sämre

Tandberg framhåller kompatibiliteten i sin produkt, den nya E20. Den är som alla Tandberg-produkter kompatibel med alla standardbaserade video- eller telepresencesystem. Det betyder att en medarbetare från sitt skrivbord via video kan delta i alla typer av möten – med sin arbetsgrupp placerad i ett konferensrum, med en kollega i ett annat land, eller med ledningsgruppen i ett telepresencemöte.

Den inbyggda HD-kameran är placerad i ögonnivå, har en upplösning på 5 megapixel och visar ansiktet rakt framifrån, vilket eliminerar det grodperspektiv som andra videotelefoner ger. Bilden hamnar på en 10,6 tums bildskärm. Även Tandberg har slagit sig på Hifi-ljud. Luren ska klara 10 kHz och den högtalande telefonen 20 kHz. Tandberg slår också till med att samtalen är säkrade med avancerad krypteringsstandard (AES-128).

Tandberg har valt en enklare, rakare design än Polycom, och glädjande nog, en som tar mycket mindre plats på skrivbordet. Telefonen är högre, med kameran överst, så grodperspektivet blir om möjligt ännu mindre än med Polycoms modell.

Men så bra som på bilderna här, blir det aldrig. Så jämnt och bra upplyst är det helt enkelt inte på ett vanligt kontor. Undrar du varför Kapten Kirk alltid såg perfekt ut i Enterprise videotelefonsystem? Han var alltid perfekt sminkad och belysningen var professionellt lagd. Det händer bara inte i verkligheten. Förvänta dig inga mirakler.

Det förmodligen vanligaste, kommande tillbehöret till den nya generationen mediatelefoner kommer att bli en belysningsramp att snäppa fast bakpå. Och en grej som riktar om telefonen så att den som talar alltid är i bild. Det var alltid Kapten Kirk. Det förväntar vi oss. Det kommer aldrig att hända.

Båda tillverkarna slår hårt på sina pekskärmar som man ska kunna ha till att köra affärsapplikationer på. En av de största ergonomiska misstagen någonsin var ljuspennan, som man använde att peka direkt på bildskärmen med. Den gav snabbt upphov till svåra armskador. Det var därför musen blev så populär. Låt oss hoppas telefonerna har musanslutning. Och Skype.

Vi är tillbaka igen. Så här såg det ut 1969 när Tage Erlander provade LM Ericssons bildtelefon. Och det verkar som om Lennart Hyland satt i andra änden.

Men nu är Ericsson, åtminstone för tillfället, ute ur leken. Polycom, Cisco, Tandberg och HP är de fyra giganter som förmodligen har delat upp världen emellan sig inom överskådlig tid framöver.

Se vidare: http://www.polycom.com/company/about_us/technology/ultimatehd/hdvoice.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev