Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bilfirma begick allvarliga miljöbrott

Publicerad: 11 december 2013, 13:39

Mellan 1995-2006 begicks fler allvarliga miljöbrott av Bildemonteringsföretaget Nordströms utanför Kristianstad. En före detta anställd vittnar om hur olja, glykol och diesel hälldes rakt ut i marken.


Ämnen i artikeln:

DieselMiljöbrottOlja

Under åren mellan 1995-2006 begicks flera allvarliga miljöbrott av Bildemonteringsföretaget Nordströms utanför Kristianstad. En före detta anställd berättar i SVTs Sydnytt om hur olja, glykol och diesel hälldes rakt ut i marken och hur läckande batterier gömdes för kommunens miljöinspektörer.

– Det finns en uppsamlingsbrunn för olja utanför en av byggnaderna. Emellanåt stoppade vi i en dränkbar pump och tömde ut oljan rakt ut på marken, berättar Christian Persson som var anställd av företaget mellan 1995 och 2009.

Trots att Nordströms ibland fick besök av kommunens miljöinspektörer blev det aldrig några problem, berättar Christian Persson.

– Det gick väldigt bra att styra de som kom för att ta markprover. De vallades till lämpliga ställen och hölls borta från mindre lämpliga ställen. De meddelade alltid i förväg när de skulle göra besök och då gömde vi undan sådant som inte var bra. Om det var förorenad mark någonstans, ställde vi en lastbil ovanpå så att det inte syntes.

Enligt de experter Sydnytt har varit i kontakt med är det som Christian beskriver ett allvarligt miljöbrott och det finns en uppenbar risk att föroreningarna spridit sig ner i grundvattnet.

I Sydnytt intervjuas också Mats Larsson, en av de nya ägare som tillträdde 2006. Han säger sig inte känna till de miljöbrott som ägde rum innan han tog över företaget.

– Det är ingenting som jag känner till. Vi anmäler uppgifterna till tillsynsmyndigheten och vi hoppas att det kommer utredas ordentligt. Det är jätteallvarligt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

DieselMiljöbrottOlja

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.