Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bill Gates bygger kinesisk kärnkraftsreaktor

Publicerad: 8 december 2011, 11:35

It-miljardären Bill Gates bekräftar uppgifterna om att han planerar att utveckla en ny slags kärnreaktor i Kina.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Rykten har sagt att Microsoft-grundaren Bill Gates och den kinesiska regeringen för diskussioner om uppförandet av en ny kärnreaktor – som ska drivas av utarmat uran. På onsdagen bekräftade Gates uppgifterna enligt The Guardian.

Det handlar
om en helt ny sorts kärnreaktor som ska drivas av utarmat uran.
– Tanken är att reaktorn ska vara billig, väldigt säker och generera väldigt lite avfall, sa Gates vid ett tal på det kinesiska vetenskapsministeriet.

Bill Gates är en av grundarna av det amerikanska företaget Terrapower som har utvecklat en så kallad generation 4-kärnreaktor som kan drivas av utarmat uran.

Samarbetet
mellan Kina och it-miljardären uppges vara på ett tidigt stadium, och mycket pengar måste till för att skapa ett gemensamt forsknings- och utvecklingsprojekt.

Enligt
Terrapower kan deras reaktor drivas i årtionden på utarmat uran och avfallsmängden är signifikant mycket mindre än från konventionella reaktorer. Och de är enligt Gates "otroligt säkra".
– De här reaktorerna tar säkerheten till en ny nivå, konstaterar han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.