Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Billig parkering upprör Arlanda express

Publicerad: 24 januari 2013, 10:20

Den statligt kontrollerade flygplatsen Arlanda har metodiskt och konsekvent främjat bilparkering, menar Arlanda Express vd Per Thorstensson i ett kritiskt utspel i Dagens Industri.


Med tanke på att Arlandabanan byggdes av miljöskäl menar Thorstensson att det är märkligt att statliga bolaget Swedavia under långa perioder erbjudit över 50 procents rabatt på bilparkering vid flygplatsen – och på så sätt bidragit till att fler tagit bilen till flyget.

– Om inte Swedavia hade tillåtits att göra på det här viset är jag helt säker på att fler människor hade åkt miljövänligt, bland annat med tåg, säger han till Dagens Industri.

En parkering på Arlanda kostar normalt drygt 2 000 kronor för en vecka, men under vissa veckor har man erbjudit upp till 70 procent rabatt – 625 kronor för en vecka.

Michael Persson Gripkow, kommersiellt ansvarig på Swedavia, vänder på argumentet och menar att billigare parkering erbjudits för att folk just ska köra själva, istället för att bli skjutsade med bil och på så sätt orsaka fyra bilresor istället för två.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev