Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Billiga mätare ska skydda hjärnan från koldioxid

Publicerad: 10 januari 2020, 10:08

Företaget Senseair mätte under Stockholm marathon 2019 koldioxidhalten i olika delar av Stockholm med en konventionell koldioxidmätare. Graferna visar enligt KTH hur mycket koldioxidhalterna kan variera i en stad.

Grafik: Senseair

En hög koldioxidhalt i inandningsluften påverkar både människors muskler och hjärna negativt. Därför utvecklas nu billiga koldioxidmätare som ska avgöra om det är dags att vädra ut inomhusluft eller vilka utomhusområden som är säkra för träning


Forskare vid KTH i Stockholm arbetar med att utveckla en billig koldioxidmätare för privatpersoner som ska larma om höga koldioxidhalter i inandningsluften. I förlängningen är förhoppningen att koldioxidsensorer ska kunna implementeras i smarta telefoner, smarta klockor och träningsarmband. 

Behovet av billiga koldioxidmätare har enligt KTH uppstått efter att forskning nyligen visat människans mentala kapacitet sänks när den andas in för mycket koldioxid.

”Forskningsvärlden verkar inte ha insett det där med hjärnan förrän ganska nyligen. Det är nu det börjat komma forskningsrapporter som påvisar försämrad mental prestanda vid förhöjd koldioxidhalt. Detta kan få förödande konsekvenser om man tänker på cockpit i flygplan, förarhytten i bilar och även kontrollrum för kärnkraftverk”, säger Floria Ottonello-Briano, teknologie doktor vid avdelningen för mikro- och nanosystemteknik på KTH, i en kommentar.

En optisk koldioxidsensor består av en ljuskälla, en ljusdetektor och så kallad optisk kavitet som innehåller två speglar som placeras på var sin sida av ljusmediet. KTH har nu tillsammans med företaget Senseair, som tillverkar sensorer för att upptäcka gas, utvecklat världens minska sensorkavitet. Det är enligt KTH ett viktigt första steg för att kunna ta fram billiga koldioxidsensorer. 

Billiga koldioxidsensorer för privatpersoner har enligt KTH flera användningsområden.

”Det är framför allt i inomhusmiljöer koldioxidhalten kan nå skadliga nivåer. Där kan man tänka sig en larmfunktion som varnar att det är dags att öppna fönstret i bilen, sovrummet eller på jobbet. Vid träning utomhus är halten koldioxid i stället en indikation på andra farliga ämnen i luften, till exempel partiklar, kväveoxider och så vidare. Sådant som bildas vid förbränning av fossila bränslen, exempelvis på grund av mycket biltrafik i storstäder”, säger Floria Ottonello-Briano.

 

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.