Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Billigast värme med pellets – el dyrast

Publicerad: 10 juni 2010, 03:57

Fjärrvärme är billigare än el, olja och naturgas. Men billigast är pellets.


Ämnen i artikeln:

BioenergiCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Pellets ger lägts uppvärmningskostnad av bostaden. Det konstaterar Energimarknadsinspektionen, EI, vid en årlig genomgång av fjärrvärmemarknaden. I rapporten, Uppvärmning i Sverige 2010, har fjärrvärme jämförts med andra alternativ med avseende på prisutveckling, konkurrens och miljöpåverkan.

Fortfarande billigast, enligt EI.

Högst blir kostnaden för uppvärmning med el. Kostnaden för el under det första kvartalet 2009 blev i genomsnitt 133 öre per kWh medan pellets i säck kostade 60,5 öre per kWh. För fjärrvärme blev kostnaden 78 öre per kWh och för naturgas 98,5 öre. Olja kostade i genomsnitt 101 öre per kWh.

Priserna för fjärrvärme varierar kraftigt mellan kommunerna. Det högsta priset var dubbelt så högt som det lägsta. Förklaringen är enligt EI att leverantörerna använder olika mix av bränslen och har olika kundtäthet. Dessutom tillämpar vissa fjärrvärmeföretag självkostnadspris medan andra sätter priset efter kostnaderna för de alternativa uppvärmningskostnaderna.

Fjärrvärmekundernas ställning har stärkts, bland annat genom den fjärrvärmelag som trädde i kraft 2008, menar EI. Men det finns potential för ökad konkurrens mellan energislagen.

– Särskilt när det gäller prissättningen befinner sig fjärrvärmekunderna fortfarande i en svag position gentemot fjärrvärmeföretagen. Därför behövs en prisprövning eller prisreglering, säger Yvonne Fredriksson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen, i en kommentar.

Att pellets är billigast betyder inte att den uppfattas som billig. När Energimyndigheten tidigare i år publicerade en undersökning bland 400 pelletsanvändare konstaterades det att mer än hälften tycker att pellets är dyrt och att priset ökat kraftigt de senaste åren.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News