Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Billigt alternativ till satellitbilder

Publicerad: 25 Mars 2009, 12:12

Du behöver inte ha tillgång till avancerad och kostsam utrustning för att ta imponerande bilder av jordytan från ovan. Ett gäng spanska tonåringar använde en väderballong och en enkel digitalkamera för att ta bilder 34 000 meter upp i luften.


En digitalkamera av enklare modell, en väderballong, lite hemsnickrad elektronik och så naturligtvis högtflygande planer. Det var allt som ett gäng spanska tonåringar vid IES La Bisbal-skolan i Katalonien behövde för att ta en serie riktigt imponerande bilder på jordytan och den omgivande rymden.

Väderballongen, som var fylld med helium, var två meter lång vid starten från jordytan men expanderade till en längd på uppskattningsvis 9,5 meter när den var som störst.

Lyftkraften var tillräcklig för att, förutom digitalkameran, bära upp den mätutrustning som kartlade de atmosfäriska förhållandena och den geografiska positionen under ballongfärden. Vad vårt svenska Luftfartsverk skulle tycka om ett tilltag som detta låter vi vara osagt med tanke på man passerade marschhöjden för vanliga trafikflygplan både på vägen upp och på vägen ner.

Du kan läsa mer på projektets egen webbplats (om du inte är så bra på katalanska kan du översätta sidan till engelska med hjälp av Googles översättningstjänst): http://teslabs.com/meteotek08)

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.