torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Billström: “Rysslands angrepp mot Ukraina har påskyndat omställningen till fossilfri energi”

Publicerad: 15 februari 2023, 10:24

Utrikesminister Tobias Billström (M) presenterade i dag regeringens utrikesdeklaration. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har i dag presenterat den nya regeringens första utrikespolitiska deklaration. En av frågorna som togs upp var klimatarbetet.

Ämnen i artikeln:

PolitikKlimatpolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Under onsdagsmorgonen presenterade utrikesminister Tobias Billström regeringens utrikesdeklaration inför riksdagens ledamöter. Deklarationen sammanfattar de utrikespolitiska prioriteringar som regeringen har för 2023.

En av de uttalade prioriteringarna för den nya M-, KD- och L-regeringen är att under året driva på för en ambitiös europeisk klimatpolitik. Men situationen i världen är just nu skakig och Tobias Billström förklarade att ”förhållandet mellan klimatpolitiska frågor i vid bemärkelse och säkerhetspolitiken blir allt viktigare”. I samband med detta hade Billström också sitt längsta inlägg om klimatfrågan, där han bland annat sa:

”Gas har blivit ett starkt geopolitiskt vapen och Rysslands angrepp mot Ukraina har påskyndat omställningen till fossilfri energi. Den gröna omställningen är nödvändig och rymmer nya möjligheter till sysselsättning och tillväxt. Vi måste dra full nytta av synergierna mellan klimatfinansiering, handel och innovationer. Regeringen kommer därför att samarbeta nära med näringslivet för att främja export och utrikeshandel, investeringar och svensk konkurrenskraft.”

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev