Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Biltillverkare bygger klimatstad i Japan

Publicerad: 8 januari 2020, 13:44

Vätgas ska bli den huvudsakliga energikällan i Woven City som byggs vid Fujiberget.

Illustration: Toyota Motor Corporation

En ny stad med endast nollutsläppsbilar och energiförsörjning från vätgas ska bli hem för 2 000 personer vid foten av Fujiberget i Japan.


En prototyp för framtidens städer. Så beskriver Toyota staden Woven City, som biltillverkaren ska anlägga i Japan. Nollutsläppsfordon och energiförsörjning från vätgas och solceller ska lägga grunden för en klimatsmart stadsplanering och tanken är att utveckla nya former av urbanitet.

”Att bygga en hel stad från grunden, även i liten skala som det här, är en unik chans att utveckla framtidens tekniker, inklusive ett digitalt operativsystem för stadens infrastruktur. Med uppkopplade människor, byggnader och fordon som kommunicerar med varandra kommer vi kunna testa AI-teknik i såväl den virtuella som den fysiska världen”, säger Akio Toyoda, president för Toyota Motor Corporation, i en kommentar.

Woven City ska börja byggas nästa år och är tänkt att rymma 2 000 personer när den står klar. Toyota beskriver prototypstaden som ett laboratorium för att testa och utveckla tekniker för automatisering, robotar, personlig mobilitet, smarta hem och artificiell intelligens i verkliga förhållanden. Tanken är att projektet ska leda till säkrare, renare och mer lustfyllda städer världen över och trots sin storlek ska Woven City innehålla polis och räddningstjänst såväl som skolor och andra samhällsfunktioner. I staden planeras byggnader i framför allt trä för minsta möjliga klimatpåverkan. På hustaken ska solceller installeras som komplement till de vätgasdrivna bränslecellerna som levererar energin.

Invånarna i Woven City ska utrustas med assistansrobotar och i hemmen planeras sensorbaserad AI som exempelvis håller koll på de boendes hälsa. Dessutom finns planer på att dela upp gatubilden utifrån olika typer av transporter.

”Uppkopplade, automatiserade, utsläppsfria och delade mobilitetslösningar kommer öppna en ny värld av möjligheter för en ny form av urbant liv. Med den bredd av tekniker och företag som vi får möjlighet att samarbeta med genom Toyotas ekosystem av företag får vi en unik möjlighet att utforska nya former av urbanitet”, säger Bjarke Igels, vd för den danska arkitektfirman Bjarke Igels Group som fått uppdraget att rita Woven City.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.