Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Biltrafiken överskattas i Trafikverkets felkalkyl

Publicerad: 5 juni 2014, 07:43

Den klubbade transportplanen bygger på felaktiga kalkyler om biltrafiken. Det rör sig nästan alltid om överskattningar och på vissa håll slår beräkningarna fel med 50 till 100 procent.


SVT har tagit del av en promemoria som visar på att Trafikverket har gjort stora och systematiska felberäkningar av biltrafiken. I fjol gjordes kontroller av ett 40-tal platser runt Stockholm. På vissa vägar har biltrafiken överskattats med 50 till 100 procent i Trafikverkets kalkyler, rapporterar SVT.

– Varför det blir fel vet vi helt enkelt inte, det är ett modellfel. Det är en väldigt avancerad datamodell som inte fungerar helt perfekt i alla lägen, säger Peo Nordlöf, ansvarig för prognoser och samhällsekonomi på Trafikverket, till SVT.

Slutsatsen från en fristående konsultfirma är att Trafikverket nästan alltid räknar med fler bilar än vad som borde vara fallet. Enligt Nordlöf så kompenserar Trafikverket för skillnaden i ”den praktiska planeringen”. Men enligt SVT bygger den klubbade transportplanen för 2014-2015 på de felaktiga siffrorna.

Räknemissen är den andra på mycket kort tid. För ett tag sedan uppdagades att Trafikverket missat att ta med 20 miljarder kronor för järnvägsunderhåll i samma transportplan.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev