Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bilvroomet förbereder bilkaos – för ökat cyklande

Publicerad: 1 april 2019, 06:33

Det kan bli bilkaos den 20 augusti

Foto: Wikimedia commons

Den 20 augusti riskerar Stockholms, Göteborgs och Malmös gator att korkas igen. Då planerar den nybildade aktionsgruppen Bilvroomet sin demonstration för att visa hur mycket cyklister bidrar med i samhället i form av bland annat ökad framkomlighet och renare luft. Det var årets aprilskämt från Aktuell Hållbarhet.


Tanken bakom initiativet är att så många som möjligt av städernas vuxna invånare som normalt cyklar, istället ska åka bil till jobb, skola eller andra vardagsaktiviteter. Och helst ska det vara en bil av det mindre miljövänliga slaget. Bilen kan vara egen eller lånad, tillhöra ett taxibolag eller ha hyrts från bilfirma. Huvudsaken är att det framstår som klart för alla att vägen mot ett hållbart samhälle inte går över ökad biltrafik, säger personerna bakom initiativet.
– Ju bullrigare och mer illaluktande bilarna är desto bättre. Vi vill att folk som inte bryr sig om stadsluften och bullret, utan slentrianmässigt tar bilen och irriterar sig på alla cyklister, ska få en chans att tänka om och ändra sin inställning till cykelfrämjande satsningar, säger en av personerna bakom den nybildade aktionsgruppen, till Aktuell Hållbarhet.

Personerna bakom gruppen vill vara anonyma då de befarar att aktionen kan komma att utlösa hat och eventuellt också åtgärder från myndigheter. Eftersom det inte handlar om en regelrätt demonstration så har gruppen inte sökt demonstrationstillstånd.

Bilvroomet är en löst sammansatt aktionsgrupp som avser att sprida sitt budskap via främst anonyma inlägg i sociala medier. Förhoppningen hos aktionsgruppen är att de tre städerna i princip helt ska korka igen under några timmar och att det ska leda till en förnyad diskussion om hållbara transporter i Sveriges kommuner. Målet är att skapa en utveckling som den i till exempel Köpenhamn och Amsterdam, där cykling utvecklats på ett positivt sätt. Därmed hoppas de att hälsan ska förbättras i svenska städer.
– De flesta bilar drivs fortfarande av diesel och bensin som skadar våra blodomlopp och lungor, samt bullar väldigt mycket vilket orsakar högt blodtryck, stress och depressioner. Det är dags att utveckla människovänligare städer, säger en annan person bakom initiativet, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt en tredje person som är med i den anonyma intervjun är det ”för  djävligt” att folk som cyklar och bidrar till sänkta hälsokostnader för samhället själva riskerar att  drabbas av sämre hälsa. Något som bland annat en studie tidigare i år har visat.
– Att cykla, gå eller åka bräda har egentligen en enorm potential att förbättra hälsan. Men på grund av den urusla stadsluften så kan det istället leda till ökade hälsobesvär. Det är inte okej att cyklister och andra som bidrar till ett hållbart samhälle ska drabbas av de föroreningar som fossilbilisterna spyr ut, säger personen.

Personerna bakom den nya aktionsgruppen säger att diskussionen pågått länge om att starka aktioner för hållbara stadstransporter. När det nyligen stod klart att några moderata riksdagsledamöter startat ett bilnätverk för att ”gå i konfrontation mot bilmotståndarna” bestämde sig den nya aktionsgruppen för att sätta hårt mot hårt. Nu hoppas de att ”bilkramarna” ska få sig en tankeställare.

Fotnot: Artikeln publicerades den 1 april 2019 och var ett aprilskämt.

Läs om riksdagens bilnätverk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev