söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bin lär AI-system känna igen ansikten

Publicerad: 26 januari 2009, 08:09

Försök visar att det inte krävs mycket till hjärna för att känna igen ansikten ur olika vinklar. Något som dagens AI-system har problem med.


Med mindre än en miljon neuroner är ett bis hjärna är ungefär 0,01 procent så stor som den mänskliga hjärnan. Trots den ringa storleken är bina bättre än de system som använder artificiell intelligens för att känna igen ansikten och nu har forskarna listat ut hur bina gör.

Problemet med ansiktsigenkänning är främst att känna igen ansikten ur olika vinklar. Ett AI-system har inga större problem att känna igen ett ansikte rakt framifrån. Vrider man ansiktet så får emellertid AI-systemen ofta problem med att se att det är samma ansikte.

För att se hur mycket tankekraft det här egentligen kräver gjorde en av Australiens främsta experter på bin, Adrian Dyer, ett experiment där bin fick lära sig känna igen ansikten i olika vinklar. Först fick bina lära sig flyga till bilder av vissa ansikten. Flög de till rätt ansikte fick de en sockerlösning som belöning medan fel ansikte resulterade i en lösning som smakade bittert. En del bin fick bara se ansiktena direkt framifrån medan andra tilläts att se dem i 60 graders vinkel också.

Sedan tog man bort belöningarna för att undvika att bina gick på doft istället för syn, men bina flög fortfarande till rätt ansikte. Vinklade man sedan ansiktena 30 grader så flög de bin som hade få se ansiktena i olika vinklar rätt direkt medan de som bara hade sett ansiktena rakt framifrån inte visste vart de skulle flyga längre.

Det här visar att hjärnan fungerar så att den interpolerar olika resultat för att för att lösa komplexa bildbehandlingsproblem. Med andra ord så kunde bin som fått se ett ansikte i två olika vinklar använda den informationen för att känna igen ansiktet även i andra vinklar.

Forskarna hoppas att det här experimentet ska kunna leda till bättre modeller för ansiktsigenkänning i AI-system genom att använda effektivare interpolering.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev