Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Binas situation bättre än befarat

Publicerad: 9 april 2014, 10:03

En ny stor EU-kartläggning av honungsbin visar att binas situation är bättre än man tidigare befarat.


Ämnen i artikeln:

Eu

En ny stor EU-kartläggning av honungsbin i 17 europeiska länder visar att bina mår bättre än befarat. Det rapporterar Sveriges Radio.

Även om Sverige och Storbritannien förlorade en fjärdedel av sina honungsbin under fjolårets kalla vinter är de europeiska binas situation mer gynnsam än man hittills trott visar rapporten.

– Grundproblemet är att vi förlorar bisamhällen och har problem med förluster av bisamhällen som gör att pollineringen kan bli lidande. Så det är jätteviktigt att vi håller koll på hur många bin vi har och om vi håller på att förlora bisamhällen i större skala, säger Ingemar Fries, biexpert och professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Han tycker att vinsten med den EU-kartläggning som också övervakar de parasiter och sjukdomar som kan slå ut hela bisamhällen, är att man får jämförbara data som kan bidra till bättre förståelse varför bin dör i mängder på i vissa områden.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.