söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Biobomben bara bluff

Publicerad: 15 maj 2009, 05:41

I helgen smäller det på bio. Det är premiär för filmen Änglar och demoner. Men filmbomben baserad på antimateria funkar inte på riktigt.


Actionfilmen Änglar och demoner, baserad på Dan Browns roman med samma namn har premiär i helgen. I boken jagar Harvard-professorn Robert Langdon en medlem i det hemliga naturvetenskapliga sällskapet Illuminati.

Medlemmen har för avsikt att spränga Vatikanstaten i luften. SR Vetenskapsradion har roat sig med att undersöka om sprängningen är realistisk ur det fysiska perspektivet. Dådet ska nämligen utföras med hjälp av antimateria och den reaktion som uppstår – bägge omvandlas till energi – när den kommer i kontakt med materia.

Antimaterians positroner och antiprotoner är fullt möjliga att framställa, anti-atomer och anti-väte har framställts och detekterats vid Cern. Men mängderna, om de gick att spara, räknas i antal atomer och räcker inte till någon bomb.

– Det är helt enkelt inte möjligt att få fram sådana mängder att man skulle kunna använda det som bomb, säger Tord Johansson, professor i experimentell fysik vid Uppsala Universitet till Vetenskapsradion.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev