Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BioDME – nu på macken

Publicerad: 8 september 2010, 05:18

Sverige har fått sitt första tankställe för bioDME i Kungens kurva i Stockholm. Tre ställen till ska öppna under hösten.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Från och med i går kan bioDME, Di-Metyl-Eter, tankas vid ett tankställe i Kungens kurva söder om Stockholm. Volvo Lastvagnar, Chemrec och Preem ligger bakom satsningen som fått stöd på 300 miljoner kronor från Energimyndigheten.

BioDME med 95 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med fossildiesel. Verkningsgraden ska vara jämförbar.

Sammanlagt tio lastbilar från Volvo kommer att ingå i ett tvåårigt fälttest som syftar till att visa möjligheterna med DME framställd från biomassa i stor skala. Under hösten ska ytterligare tre tankställen öppna i Göteborg, Jönköping och Piteå.

– Det är många som kan skapa ett DME-projekt i teorin, att göra det i praktiken är svårare. Men här är det gjort, säger Tomas Kåberger, generaldirektör för Energimyndigheten till Atl.nu.

Den BioDME som används under fälttestet kommer att tillverkas i Chemrecs pilotanläggning för BioDME i Piteå, en anläggning som invigs den här veckan där drivmedlet kommer att framställas fårn svartlut, en biprodukt från massaindustrin. Preem står för tankställena under fälttestet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.