Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Biodrivmedel: ”En EU-attack mot svensk miljöpolitik”

Publicerad: 27 Oktober 2017, 07:18

EU-parlamentets miljöutskott har röstat igenom ett förslag kring striktare regler för användning av växtbaserade biobränslen vilket innebär att många biobränslen och delar av bioenergin inte ska räknas som förnybart. – En krigsförklaring mot svensk miljöpolitik, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).


– I Sverige har vi fokuserat mycket på att bli fossiloberoende genom stora mängder förnyelsebar energi från bland annat tallolja och drivmedel från rapsen. Dessa föreslås att tas bort, vilket verkligen är en krigsförklaring mot det svenska miljöarbetet, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) till Aktuell Hållbarhet.

Förslaget är en del av den pågående reformen av direktivet för förnybar energi och innebär att andelen biobränslen inte får överstiga 7 procent av den totala energikonsumtionen för väg- och järnvägstransporter. EU-parlamentarikerna föreslår även en utfasning av mat- och palmoljebaserade biobränslen samt av första generationens biobränslen som anses leda till avskogning.
– Jag tror att en anledning är att en del av miljörörelsen bara vill se satsningar på el som bränslekälla, en annan viktig anledning är industriintressen. Här har exempelvis kemiindustrin haft inflytande, eftersom de inte vill ha konkurrens om sina råvaror, exempelvis träprodukter som används för att producera många kemiprodukter och för biobränslen.
– En ytterligare anledning är en vilja att behålla skog. Denna linje drivs av bland annat ledamöter från Nederländerna och Storbritannien, länder som har avverkat sin skog. För Sveriges del är detta helt irrelevant. Vi har ju ett hållbart skogsbruk, säger Fredrick Federley.
Beslutet fattades av en knapp majoritet, med 32 ledamöter för och 29 emot. Parlamentets slutliga position beslutas i januari 2018.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.