Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Bioenergi är visst förnybar energi”

Publicerad: 9 november 2015, 12:13

Bioenergibranschen är kritisk mot rapporten från Fair Finance Guide om bankers fossila innehav. De menar att granskningen innehåller ett stort misstag – att inte räkna bioenergi som förnybart.


Den här artikeln publicerades den 9 november i Miljöaktuellt Idag

I torsdags skrev Miljöaktuellt om Fair Finance Guides globala rapport som visar att många banker är fast i fossila investeringar. Nu ifrågasätter bioenergiföretagens branschorganisation Svebio genomförandet och därmed också resultatet av granskningen. Bland annat visade Fair Finance Guide i sin rapport att Sveriges sju största banker har investerat mer än sju gånger så mycket i fossilt än i förnybart de senaste fem åren.

”Rapporten är missvisande eftersom den påstås handla om finansiering av förnybar energi, medan den bara gäller vissa typer av förnybar energi (vind, sol och geotermi) men inte bioenergi och vattenkraft. I Sverige har det under de senaste tre, fyra åren investerats omkring 30 miljarder i ny biokraft, där de svenska bankerna säkert haft en huvudroll som finansiärer. ” skriver Kjell Andersson, informationssekreterare på Svebio. Han poängterar att Fair Finance Guides definition av förnybart inte är den som normalt används i EU eller Sverige.

Sandra Douglasdotter, kommunikatör på Sveriges Konsumenter som ansvarar för Fair Finance Guide, svarar så här: ”Biomassa och vattenkraft är inte inräknat eftersom studien är global och dessa energislag ofta har stor miljöpåverkan på andra sätt, särskilt i länder utanför EU där bankerna investerar.”

Kjell Andersson, däremot, menar att Fair Finance Guide köpt alla de kritiska argumenten mot bioenergi som förs fram av en del ”rätt extrema miljöorganisationer”.

Läs artikeln som Miljöaktuellt skrev om rapporten här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.