Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bioenergi springer förbi vatten- och kärnkraft

Publicerad: 4 september 2009, 08:53

Svensk bioenergi kommer att tillföra 125 TWh till den svenska energiförsörjningen i år. Det är 1 TWh mer än vad kärnkraften och vattenkraften beräknas tillföra, enligt en prognos.


På Svenska Bioenergiföreningen, Svebio, är man glada över nyheten och menar att en milstolpe nåtts. Bioenergins tillväxt i Sverige har gått snabbt. I slutet av 1970-talet tillförde bioenergin omkring 40 TWh/år. Redan 1986 var bioenergitillförseln större än vattenkraftsproduktionen med 65 TWh. Året därpå gick man också om kärnkraften.

På Svebio menar man också att bioenergins tillväxt i Sverige är viktigt föra att landet ska nå utsatta klimatmål.
– Bioenergins stadiga tillväxt är den viktigaste komponenten i utvecklingen av ett hållbart energisystem för Sverige, Gustav Melin som är vd på Swebio.

Bioenergin har enligt Svebio under de senaste 20 åren växt med i snitt 3,3 TWh per år. Om man ställer det mot oljeanvändningen så motsvarar det en minskad oljeanvändning på 6 400 kubikmeter i veckan.
– Den ökade användningen av biobränslen är den viktigaste förklaringen till att Sverige kunnat minska utsläppen av växthusgaser med 9 procent sedan 1990, samtidigt som den svenska ekonomin växt med 49 procent. Bioenergianvändningen har under samma period ökad med 74 procent, säger Gustav Melin.

Den här nyheten har tidigare publicerats på www.miljoaktuellt.se.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.