fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Biogas – ett utrotningshotat energislag? – del 2

Publicerad: 13 oktober 2015, 16:55

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenEnergimyndighetenBioenergiBiogas

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I dagarna har dessutom den nya regeringen ansökt hos EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse för biogasen fram till och med 2020. Återstår att se om det blir godkänt eller underkänt.

I debatten har framför allt två stora lobbyorganisationer slagit på trummorna för fortsatt skattebefrielse. Den ena är Energigas Sverige som haft skattebefrielse till 2020 som krav, den andra är Avfall Sverige. Tillsammans skriver de förutsägbara debattartiklar till skattebefrielsens försvar. Ibland med stöd av andra lobbyorganisationer och ofta med fokus på konsumtionsstöd.

Däremot nämner de inte kryphålet i vår lagstiftning.

För några år sen skulle en bussaktör i västsverige upphandla biogas. Alla trodde att de lokala biogasproducenterna var självklara leverantörer. Men Aga, som vann upphandlingen, importerade biogas från utlandet som kunde åtnjuta både produktionsstöd och konsumtionsstöd.

Produktionsstödet varierar kraftigt i olika EU-länder, men runt 50 öre till flera kronor per kilowattimme. Aga var inte ensamma om snilleblixten att tjäna pengar på importgas. Eon ville göra samma sak.

– Det är märkligt att man kan få dubbla stöd, produktionsstöd i ett land och konsumtionsstöd i ett annat. Vi skulle helst vilja se en generell skattebefrielse för alla biodrivmedel, men det godkänner inte EU för då snedvrids konkurrensen till nackdel för fossila drivmedel, säger Gustav Melin, vd på lobbyorganisationen Svebio.

Energimyndigheten agerade och drog både Aga och Eon inför rätten. Förvaltningsrätten. Myndigheten anser att importen inte uppfyller kraven i EU:s förnybartdirektiv. Ärendena är långt ifrån avgjorda. För tillfället överväger domstolen om de ska inhämta förhandsbesked från EU-domstolen eller inte. Ända fram till domen faller är det fritt fram för gashandlarna.

Importen kommer ändå inte att upphöra med en fällande dom, trots att Aga inte tänker fortsätta importera biogas. (I ett mejl till Miljöaktuellt skriver de att import bara kommer att ske i brist på svensk biogas.)

Certifiering i annat EU-land ger nämligen grönt ljus för verksamhet inom hela unionen, inklusive Sverige. Energihandelsbolaget Modity i Malmö har certifierat sig hos Red cert i Tyskland och har därmed laglig rätt att importera och exportera hur mycket gas de vill, så länge den uppfyller vissa hållbarhetskrav. Den tolkningen gör i alla fall Energimyndigheten.

Nederländerna och Danmark är två närliggande länder som ger stöd till biogasproduktion. Miljöaktuellt har frågat den danska regeringen om lämpligheten i att deras subventionerade biogas försvinner till Sverige. Vi fick inget svar på den frågan. Däremot kontrar de med att Sverige ger statsstöd till bioproduktion från gödsel. Det kanske bör tilläggas att gödsel för det mesta bara utgör en bråkdel av svenskt rötningssubstrat.

Det danska stödet har fått EU-godkännande fram till 2023. Folketinget kan skära ner stödet i förtid, men några sådana planer finns inte idag.

Lobbyorganisationen Energigas Sverige bekräftar att biogas utomlands får produktionsstöd, och att utländsk biogas importeras, men de menar att det inte finns några bevis för att just den importerade biogasen har fått stöd.

– Du kan ju lika gärna vända på resonemanget, hur vet du att gasen som kommer hit har fått stöd? Det kan ju vara överbliven gas som kommer hit, menar vd:n Anders Mathiasson.

Han tillägger att om den importerade biogasen fått statsstöd så är det inte heller olagligt.

– Det här är ett kommersiellt problem, biogasen kan vara billigare på olika ställen i EU. Nästa gång kan det vara vi som säljer billigare. I ett längre perspektiv är det här inget konstigt, även om det i dagsläget är ett bekymmer både för befintliga och planerade anläggningar, säger Anders Mathiasson.

Anledningen till att lobbyorganisationen vill tona ner farhågorna behöver inte heller vara konstig. Bland deras medlemmar finns nämligen både biogasproducenter och biogashandlare, olika typer av verksamhet som har helt olika intressen.

Anders Mathiasson har rätt i att den importerade gasen är svårkontrollerad. Idag ställs inga krav på att eventuella ekonomiska gasstöd ska vara spårbara.

– Jag vill bara köpa biogasen, så varför ska jag veta om den fått stöd? I affären finns holländska tomater som är billigare än svenska. Vissa kunder köper holländska, andra vill ha dyrare svenska tomater, säger Paul Carlsson, säljare på Modity.

Är gasen ni importerar ett överskott från produktionen eller kan dina leverantörer välja att sälja all sin gas till svenska kunder istället för inhemska?

– Det här är ett kommersiellt system. När du odlar tomater så kan du själv välja vilka du vill sälja till, svarar Paul Carlsson.

Dock tillhör det inte vanligheterna att importerade holländska tomater får skattesubvention av svenska staten.

Klicka här för att fortsätta läsa reportaget. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev