Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Biogas – ett utrotningshotat energislag? – del 4

Publicerad: 13 oktober 2015, 17:20


Ämnen i artikeln:

Biogas

Österut och norrut hittar vi exempel som kanske kan indikera att biogasbranschen mår bättre där, utan konkurrens från importgas. En medveten satsning på ny teknik har också givit stöd från Energimyndigheten.

– Jo, jag har hört talas om den där problematiken i sydvästra Sverige, men vi upplever inte något sånt i den här regionen. Frågan är hur det kommer att bli? Fast det krävs ju en hel del investeringar för att kunna importera biogas hit till oss, så jag känner mig lugn med våra biogassatsningar, säger affärsområdeschefen Christian Olhans på Borlänge energi.

De har byggt en biogasmack och är på väg att bygga en anläggning för att tillverka en rötbar slurry av sitt matavfall, istället för dagens kompostering.

Kommunala bolaget VMAB i västra Blekinge har en ganska ny biogasanläggning. De är pionjärer i Skandinavien på torrötning av matavfall. Tekniken är utbredd på kontinenten men har hittills inte fått fäste här uppe i norr. De är inne på sitt tredje driftsår och har visat svarta siffror sedan starten.

– Det är klart att även vi lider av minskade ersättningar för biogasen, men vi har lägre produktionskostnader än våtrötningsanläggningar så vi klarar oss bra ändå. Det ser faktiskt ut att bli ett riktigt bra år 2015, mycket tack vare de låga räntorna, hälsar vd:n Göran Sternsén.

Och fler vill satsa på torrötningen. Bland annat Härnösand och Gävle. De tilltänkta anläggningarna ska vara klara i slutet på nästa år.

– Vi ska bygga en liten och unik anläggning med ny teknik och bidrag från Energimyndigheten. Yttre omständigheter som skatter råder vi inte över, men det är ju inte meningen att vi i första hand ska tjäna pengar, säger Pär Marklund, projektledare på Hemab i Härnösand.

– Vi skär inte guld med pennkniv, det är en tajt ekonomi, men vi har substrat att röta och behov av biogasen. Eftersom Gästrikland inte är någon utpräglad jordbruksbygd vill vi hålla nere antalet transporter och slippa blöta substrat, därför är torrötningen ett bra alternativ för oss, säger Jonas Stenfelt, vice vd på Ekogas i Gävle.

Flera av Miljöaktuellts källor lyfter betydelsen av biogasanläggningar ur andra perspektiv än rent ekonomiska och ser biogasen i ett systemperspektiv: minskade metangasutsläpp, produktion av gödsel, skapande av lokala arbetstillfällen, bättre luftkvalitet, drivmedelsförsörjning av lokaltrafiken.

Klicka här för att fortsätta läsa reportaget.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Biogas

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.