Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Biogas kan driva Sveriges alla bussar

Publicerad: 4 Maj 2011, 07:43

En ökat satsning på biogas till Sveriges busspark skulle ge vinster för både miljö, hälsa och ekonomi. Pål Börjesson vid Lunds Universitet har räknat på den svenska biogaspotentialen.


Ämnen i artikeln:

BiogasPål BörjessonVetenskapsradion

Det är SR Vetenskapsradion som intervjuat Pål Börjesson, docent i miljö- och energisystem vid Lunds Universitet:

– Med hjälp av matavfall, industriavfall och slam från reningsverk så skulle vi kunna förse de bussar vi har i Sverige idag med biogas som drivmedel.

I dag går bara var tionde buss på gas. Men med storsatsning på biogasproduktion skulle gasen räcka inte bara till Sveriges alla bussar utan också till en hel del personbilar, men då krävs även att man tar med biogas från rötad gödsel.

Vinsterna med att övergå till biogas är flera. Utsläppen av växthusgaser minskar kraftigt. Dessutom slipper man många hälsovådliga avgaser. Även ekonomiska vinster kan göras eftersom bussar i en region tankar på ett enda ställe, vilket innebär att dyra gaspumparna inte måste installeras på varenda bensinmack.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.