Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Biogas ska driva 200 bussar i Stockholm 2010

Publicerad: 19 mars 2003, 11:58

Från årsskiftet kommer Stockholm vatten att sälja biogas från Henriksdals reningsverk att användas i bussar i innerstaden. Det är innebörden i en avsiktsförklaring som Stockholm Vatten och SL tecknade i dag.


Samarbetet är långsiktigt och tanken är att 200 bussar ska drivas med biogas år 2010.

Biogas har flera fördelar, enligt SL och Stockholm vatten. Motorerna går tystare än på bensin eller diesel. Bränslet som består av metangas är mycket rent. Det bidrar inte till växthuseffekten och produceras i en ständig process vid Stockholm Vattens avloppsreningsverk, Henriksdal och Bromma. Gasen bildas genom att slam från avloppsreningen rötas (bryts ned biologiskt i syrefri miljö). Den renas sedan och komprimeras innan den används som bränsle.

– I det hållbara samhället är processer som bygger på resurshushållning och kretslopp en viktig förutsättning. Produktion av biogas är just en sådan process där råvaran hela tiden levereras från stadens invånare. Det innebär enkelt att så länge det bor människor i Stockholm kan vi också producera biogas. Gasen produceras dessutom i samma område där den kommer att användas. Detta är väldigt goda och trygga förutsättningar för bussarna som just ska transportera människor, säger Gunilla Brattberg, chef för Miljö & utveckling vid Stockholm Vatten.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.