tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Biogasproduktionen måste fyrdubblas”

Publicerad: 8 mars 2010, 11:10

Behovet av biogas riskerar att springa ifrån produktionstakten i Mälardalen. Men med rätt åtgärder kan biogasproduktionen snabbt fyrdubblas. Det här är vad som krävs, menar Svenska Gasföreningen.

Ämnen i artikeln:

BiogasCleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknik

Produktionen av biogas i Mälardalen kan fyrdubblas på tio år. Det hävdar Biogas Öst i en rapport framtagen i samarbete med Sweco, som kartlägger tillgång och efterfrågan på biogas i regionen fram till 2020. En slutsats i rapporten är att det finns risk för att efterfrågan överstiger tillgången och att en massiv utbyggnad därför är nödvändig.

– Utbyggnaden kommer att ske i steg. Allt måste gå hand-i-hand, produktion, distribution och konsumtion, det hänger ihop i en kedja, säger Tomas Wadström på Biogas Öst, som beställt rapporten.

Biogas Öst-regionen omfattar Stockholms, Uppsala, Västmanlands län, Örebro samt Södermanlands och Östergötlands län producerades det under 2009 en rågasmängd motsvarande 498 GWh och cirka 215 GWh uppgraderad gas. Mängden motsvarar cirka 20 miljoner liter bensin, enligt Gasföreningen. Under samma period såldes fordonsgas motsvarande 254 GWh. 100 procent tillgång på biogas kräver alltså redan nu ökad produktionskapacitet. Man har hittills mött efterfrågan genom att öka andelen naturgas i fordonsgasen.

Biogas Öst arbetar i rapporten med scenarier som förutsätter olika framtida produktionskapaciteter. I ett lågt räknat scenario produceras motsvarande 680 GWh uppgraderas gas 2020. I ett högt räknat scenario väntas en produktion på motsvarande 1.008 GWh. Det, bedömer Gasföreningen, täcker behovet hos kollektivtrafikens bussar samt sopbilar. Men om efterfrågan ökar från personbilar och taxi kan behovet stiga till 1.400 GWh.

För att klara efterfrågan efterlyser Gasföreningen åtgärder och politiska styrmedel. Bland annat krävs regionala och lokala gasledningsnät.

– Det behövs en utbyggd infrastruktur, så är det. Antingen kyld flakad gas eller någon form av biogasdistributionsnät som är lokalt utspridda så att man enkelt kan skicka biogas från olika regioner, säger Tomas Wadström.

Gasföreningen efterfrågar också ökad acceptans för ökad naturgasinblandning till dess nya biogasanläggningar satts i drift. En annan åtgärd är att samtliga kommuner bör införa utsortering av matavfall från exempelvis hushåll och restauranger så att avfallet kan rötas till gas.

– Det är absolut realistiskt att tro på det. Det är praktiskt genomförbart – man gör det i Västerås – och det handlar bara om vilja och incitament, säger Tomas Wadström.

Om staten säkrar tydliga och långsiktiga spelregler för biogas som fordonsbränsle för både producenter och konsumenter kommer fler att våga investera i biogasproduktion, menar Gasföreningen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev